Symfonie nr. 7 (Mahler)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Symfonie nr. 7
Symfonie nr. 7
Componist Gustav Mahler
Soort compositie Symfonie
Andere aanduiding Lied der Nacht
Compositiedatum 1904 - 1906
Première 19 september 1908 (Praag)
Duur ca. 70 - 80 minuten
Vorige werk Symfonie Nr. 6
Volgende werk Symfonie nr. 8 (Sinfonie der Tausend)
Oeuvre Lijst van werken
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

De Zevende Symfonie van componist Gustav Mahler was op het moment van haar voltooiing (1908) de negende, mogelijk zelfs de tiende symfonie van de componist: voor zijn officiële eerste symfonie - een bewerking van het grote 'Symfonisch gedicht in twee delen: Der Titan' - had Mahler reeds twee dan wel drie (ongenummerde) symfonieën gecomponeerd.

Mahler begon aan deze symfonie in 1904 met het schrijven van delen 2 en 4, getiteld 'Nachtmusik' I en II. Dit was nog voor het componeren van het vierde deel, de finale, van zijn Zesde symfonie.

Opvallend aan deze Zevende is de aparte orkestratie. De symfonie telt vijf delen:

  • 1. Langsam - Allegro
  • 2. Nachtmusik I
  • 3. Scherzo
  • 4. Nachtmusik II
  • 5. Rondo-Finale

Vanwege het algemeen 'duistere' karakter van de eerste vier delen (de delen 2 en 4 kregen de naam "nachtmuziek" en het scherzo kreeg de aanduiding "Schattenhaft", schaduwachtig) wordt de symfonie ook wel "Lied der Nacht" genoemd.

Instrumentatie[bewerken | brontekst bewerken]

De symfonie is gecomponeerd voor

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De symfonie werd beter ontvangen dan voorgaande symfonieën. Het werk kreeg tevens meer aandacht, aangezien de componist al erg bekend was als dirigent, sterker: men kende Mahler vrijwel uitsluitend als dirigent. De bezetting was nogal ongebruikelijk voor die tijd, en voor de spelers was het ook al niet erg gemakkelijk gecomponeerd, hoewel Mahler exact wist wat hij deed als instrumentator - het ging hem uitsluitend om de klankkleur.

Analyse[bewerken | brontekst bewerken]

De Zevende Symfonie is een zeer Mahleriaanse compositie. Klassieke elementen worden op een unieke manier gecombineerd met buitenmuzikale, persoonlijke elementen.