Naar inhoud springen

Syngman Rhee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Floortje Désirée (overleg | bijdragen) op 2 aug 2019 om 18:40. (→‎Ballingschap en terugkeer naar Korea: Universiteit van Harvard is niet correct, omdat er geen plaats Harvard bestaat + verderzetten vervangen door voortzetten, replaced: Universiteit van Harvard → met [[Project:AWB|AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Syngman Rhee
Syngman Rhee
Geboren 26 maart 1875
Overleden 19 juli 1965
Partij Liberale Partij
President van Zuid-Korea
Ambtstermijn 1948 - 1960
Opvolger Yun Bo-seon
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Syngman Rhee (Koreaans: 리승만, Ri Seung-man volgens de huidige officiële weergave in Latijns schrift, Haeju, 26 maart 1875 - Honolulu, 19 juli 1965) was een Zuid-Koreaans president van 1948 tot 1960.

Opleiding

Syngman Rhee volgde een klassieke Confuciaanse opleiding en studeerde aan een zendingsschool waar hij ook Engels leerde. Hij was reeds vroeg politiek actief. In 1897 werd hij tijdens een anti-monarchistische demonstratie gearresteerd. Van 1899 tot 1904 zat hij wegens zijn kritische houding tegenover het regime gevangen. Gedurende deze periode werd hij christen.

Ballingschap en terugkeer naar Korea

Na zijn vrijlating in 1904 verhuisde Rhee naar de Verenigde Staten en studeerde aan de George Washington Universiteit, de Harvard-universiteit en de Universiteit van Princeton. In 1910 keerde hij naar Korea terug dat door Japan was geannexeerd. In Korea werkte hij voor de Young Men's Christian Association (YMCA) en onderhield contacten met zendelingen uit de VS en Canada. Daarnaast onderhield hij politieke contacten met het Westen en Japan.

President van de Koreaanse Regering in ballingschap

In 1912 of in 1915 keerde hij naar de VS terug en woonde enige tijd op Hawaï, waar veel Koreanen en Aziaten woonden. Hij schreef samen met P.K. Yoon de Petitie van Koreanen op Hawaï. Deze petitie was gericht aan de Amerikaanse regering met als doel haar te overtuigen van de onrechtmatige bezetting van Korea door Japan.

In 1919 werd Rhee tot president van de Koreaanse regering in ballingschap gekozen. In feite reikte zijn macht niet verder dan de Koreaanse gemeenschap in de VS, maar hij wist wel goede contacten op te bouwen met leden van de Amerikaanse regering om zo het idee van een onafhankelijke Koreaanse republiek levend te houden.

President van Zuid-Korea

Na de overgave van Japan op 2 september 1945 werd noordelijk Korea bezet door de Sovjetrussen en zuidelijk Korea door Amerikanen. In 1946 werd Rhee voorzitter van de voorlopige regering van het zuidelijk deel van Korea. Op 15 augustus 1948 werd de Republiek Korea (Zuid-Korea) uitgeroepen en werd Rhee als kandidaat van zijn Liberale Partij (LP) tot president van de republiek gekozen.

In 1950 brak er een gewapend conflict uit tussen Noord- en Zuid-Korea. Binnen de kortste keren was bijna geheel Zuid-Korea bezet door Noord-Koreaanse en Chinese troepen. De Verenigde Naties keurden de aanval af en stuurden een VN-legermacht om Zuid-Korea te bevrijden. Met de hulp van de VN wist het Zuid-Koreaanse leger de Noord-Koreanen tot voorbij hun landsgrenzen te verdrijven en grote delen van Noord-Korea vielen in handen van de VN. Na enige tijd sloegen de Chinezen terug en werden de verloren gebieden van Noord-Korea weer heroverd.

De VN (lees: Verenigde Staten) en China probeerden er van alles aan te doen om de oorlog snel te beëindigen en een wapenstilstand te bewerkstelligen. President Rhee blokkeerde echter alle onderhandelingen. Hij hoopte dat de oorlog nog een tijdje door zou gaan, in de hoop dat Noord-Korea zou capituleren en Noord- en Zuid-Korea zouden herenigen in een door Rhee bestuurde staat. Rhee maakte zich door zijn sabotagepogingen niet geliefd bij zijn bondgenoten.

Syngman Rhee (in het wit, op de voorgrond) met Chiang Kai-shek (rechts, met kaal hoofd) tijdens een driedaags bezoek aan China in augustus 1949

Uiteindelijk werd op 27 juli 1953 een wapenstilstandsverdrag gesloten tussen Noord- en Zuid-Korea. Na de Koreaanse Oorlog liet Syngman Rhee zich omringen door slechte raadgevers en corrupte politici. In 1956 werd Rhee "herkozen" tijdens verkiezingen die frauduleus verliepen.

De val van Rhee

In maart 1960 werd Rhee met bijna 90% van de stemmen als president herkozen. Waarschijnlijk was er gefraudeerd met de uitslag. De oppositie, de Democratische Partij, kwam in het geweer tegen de uitslag. In april gingen duizenden mensen de straat op om tegen het regime te demonstreren. Op 21 april 1960 trad het kabinet af, maar Rhee weigerde af te treden. Uiteindelijk namen de demonstraties echter zulke grote vormen aan, dat president Rhee alsnog aftrad. Op 28 april werd Rhee, toen zijn paleis omsingeld was door demonstranten, door een Amerikaanse helikopter opgepikt en naar Hawaï gevlogen. Zijn vrouw (Francisca Rhee) en adoptiezoon (Rhee In Soo) voegden zich later bij hem.

Heo Jeong werd, als kersvers premier, ook waarnemend president. Uiteindelijk werd Yun Bo-seon in augustus 1960 verkozen tot president.

Sygman Rhee overleed in 1965 op 90-jarige leeftijd.