Synoviale vloeistof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Synoviale vloeistof
Gewricht NL.jpg
Synoniemen
Latijn synovia
Nederlands gewrichtssvloeistof
Naslagwerken
TA A03.0.00.031
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Synoviale vloeistof, Synoviaal vocht of gewrichtssvloeistof is een stroperige, heldere vloeistof die zich in gewrichtsholtes bevindt.

De synoviale vloeistof zorgt ervoor dat botten en gewrichten soepel kunnen bewegen, doordat het als een smeermiddel werkt en schokken dempt. Qua consistentie lijkt het op eiwit. Het is een ultrafiltraat van plasma, met een vergelijkbare ionensamenstelling. De vloeistof bevat weinig eiwitten en cellen, maar is rijk aan hyaluronzuur.

Gewrichten worden bekleed door het synoviaal membraan, waarbinnen zich het synoviaal vocht bevindt. Het vocht wordt afgescheiden door gewrichtssmeer, wat om de gewrichtsband heen zit. Het gewrichtsvocht vormt een dun laagje van circa 50 micrometer over het kraakbeen en wordt ook in het kraakbeen opgenomen. Het gewrichtsvocht zorgt ervoor dat de wrijving tussen de gewrichtsvlakken geminimaliseerd wordt.

Gewrichtsvocht kan relatief eenvoudig met een naald worden afgenomen voor medisch en/of wetenschappelijk onderzoek. Analyse van de vloeistof kan bijdragen aan diagnostiek op het gebied van reumatologie, traumatologie en gewrichtsaandoeningen.