T-1000

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
T-1000
Personage uit 'Terminator'
Kostuum van de T-1000 als politieagent, gedragen door Robert Patrick. London Film Museum, 2010.
Debuut Terminator 2: Judgment Day
Bedacht door James Cameron & Gale Anne Hurd
Gespeeld door Robert Patrick
Shirley Manson
Persoonsinformatie
Alias T-1001 (nieuwer model), Catherine Weaver
Soort Terminator
Geslacht technisch geen. Kan zowel een mannelijk als vrouwelijk uiterlijk aannemen.
Specialiteit bestaat uit vloeibaar metaal, gedaanteverwisseling, kan lichaamsdelen veranderen in steekwapens, snelle genezing, flexibiliteit
Relatiebanden
Partnerschap Skynet
Portaal  Portaalicoon   Media

De T-1000 is een fictieve androïde uit de Terminator-franchise. Het is een van de vele modellen Terminators gemaakt door Skynet. De bekendste T-1000 is die uit de film Terminator 2: Judgment Day, waarin hij wordt gespeeld door Robert Patrick.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een T-1000 bestaat geheel uit een vloeibaar metaal. Zelfs zijn hardware zoals zijn CPU is gemaakt van dit metaal. Het feit dat hij uit vloeibaar metaal bestaat geeft de T-1000 een groot aantal mogelijkheden. Zo kan hij zijn uiterlijk veranderen om zich te vermommen als een ander mens of een voorwerp, zijn lichaamsdelen veranderen in steekwapens, zich door kleine openingen wringen, en razendsnel genezen van verwondingen. In een bekende scène uit de film valt de T-1000 uiteen tot duizenden kleine stukjes, die echter automatisch weer bijeen komen.

De eigenschappen van de T-1000 worden slechts op twee manieren beperkt: hij kan niet veranderen in voorwerpen die kleiner of groter zijn dan hijzelf daar hij zijn massa niet kan veranderen, en hij kan geen complexe machines zoals vuurwapens en explosieven imiteren daar deze chemicaliën bevatten. De T-1000 heeft twee zwakheden. Hij kan niet tegen extreme kou en extreme hitte. Extreme kou zal hem paralyseren, maar niet vernietigen. Daarentegen zal extreme hitte hem geheel vernietigen.

Anders dan de T-800 kiest een T-1000 vaak niet voor brute kracht, maar voor sluwheid en misleiding als manier om zijn slachtoffers te vermoorden.

Rol[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

In Terminator 2: Judgment Day is de T-1000 de tweede Terminator die door Skynet terug wordt gestuurd in de tijd om te voorkomen dat John Connor het menselijke verzet tegen Skynet zal oprichten. Hij moet John doden wanneer die nog een kind is. Hij steelt hiervoor een politiewagen, en gebruikt de politiecomputer om John op te sporen. Later in de film confronteert hij John en Sarah in de inrichting waar Sarah verblijft.

In de climax van de film wordt de T-1000 vernietigd wanneer hij in een vat gesmolten staal valt, waardoor zijn lichaam geheel smelt.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Een nieuwe prototype, de T-1001, komt voor in de televisieserie Terminator: The Sarah Connor Chronicles. Dit is een vrouwelijk model, gespeeld door Shirley Manson. Onder de naam Catherine Weaver runt deze Terminator een bedrijf waar gewerkt wordt aan kunstmatige intelligentie, mogelijk het toekomstige Skynet. Deze T-1000 is in staat tot het tonen van emoties. Deze T-1000 wordt soms ook naar gerefereerd als T-1001.

T-1000 in Pop cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Robert Patrick heeft cameo's als de T-1000 in verschillende films, waaronder Last Action Hero en Wayne's World.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Icoontje film T-1000 in de Internet Movie Database