TU Delft Solar Boat Team

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De TU Delft Solar Boat uit 2017 tijdens een evenement in Turijn

Het TU Delft Solar Boat Team is een team van studenten uit Delft dat boten op zonne-energie ontwikkelt. Het team heeft sinds 2006 meegedaan aan de tweejaarlijkse DONG Energy Solar Challenge. Deze wedstrijd is in 2006 en 2008 door het team gewonnen.[1] Sinds 2010 varen de boten die door het team worden ontwikkeld op draagvleugels, waardoor de romp van de boot tijdens het varen uit het water wordt getild. Op die manier wordt de weerstand van de boot verlaagd, waardoor de boot sneller kan varen dan vergelijkbare boten zonder draagvleugels. Sinds 2016 bouwt het team elk jaar een boot met een nieuw team om vervolgens hiermee te racen in de Solar Sport One Competitie. Hieronder valt ook de Monaco Solar Electric Boat Challenge in Monaco

Geschiedenis van het TU Delft Solar Boat Team[bewerken]

2005[bewerken]

In 2005 richtte een aantal studenten van de faculteit Maritieme Techniek van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) het TU Delft Solar Boat Team op, met als doel het winnen van de Frisian Solar Challenge. Dit was het wereldkampioenschap voor op zonne-energie aangedreven boten, de voorloper van de DONG Energy Solar Challenge. Het team heeft met hun boot in 2006 de eerste plaats behaald.

2007[bewerken]

In navolging van dit succes werd in 2007 een nieuw team opgericht, bestaande uit uit zeven studenten. Dit team kreeg met hoofdsponsor Delta Lloyd een nieuwe naam: het Delta Lloyd Solar Boat Team. Opnieuw eindigde de boot op de eerste plaats tijdens de Solar Challenge van 2008.

Astronaut André Kuipers doopt de TU Delft Solar Boat 2014

2009/2010[bewerken]

Ook in 2009/2010 bestond het team uit zeven studenten van verschillende faculteiten van de TU Delft. In dat jaar werden voor de eerste maal draagvleugels ontworpen voor de nieuwe boot. Hierdoor kon de gemiddelde vaarsnelheid tijdens races worden verhoogd. Het team eindigde op de derde plaats in het algemeen klassement tijdens de DONG Energy Solar Challenge van 2010.

2012[bewerken]

Het team bestond in 2011/2012 uit acht studenten, afkomstig van onder andere de faculteiten Maritieme Techniek,Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Informatica, Industrieel Ontwerpen, Werktuigbouwkunde en Technische Bestuurskunde. Zij onderkenden de mogelijkheden van het draagvleugelsysteem en pasten dit systeem opnieuw toe bij de bouw van hun boot. Met deze boot wist het team tot een vijfde plaats te komen in de DONG Energy Solar Challenge in 2012.

2014[bewerken]

In 2013/2014 groeide het aantal personen in het team naar een totaal van 29. Behalve van eerdergenoemde faculteiten waren teamleden nu ook afkomstig van de faculteiten Technische Natuurkunde en Elektrotechniek. Door dit team werd een boot ontworpen die zich kenmerkt door de twee draagvleugels in omgekeerde T-vorm, waarbij het roer aan de voorzijde van de boot zit. Tijdens de DONG Energy Solar Challenge 2014 behaalde het team tijdens vijf van de zes etappes de tweede plaats[2]. Tijdens de laatste etappe van het kampioenschap is de boot door hevige zijwind gekapseisd. Hierdoor werkte een deel van de elektronische systemen niet meer, wat tot gevolg had dat de boot de laatste etappe niet heeft kunnen voltooien. Het team is hierdoor in het eindklassement als vierde geëindigd.

2016[bewerken]

In 2016 heeft de Solar boot in Drachten een nieuw snelheidrecord gezet van meer dan 50 kilometer per uur.[3] In deze wedstrijd is het team uiteindelijk 2e geworden.[4] Dit record is opgenomen in het Guinness book of records.

2017[bewerken]

In 2017 zal het team proberen het engelse Kanaal over te steken met hun nieuwe solar boat.[5]

2018[bewerken]

Het team van 2018 bestaat uit 26 studenten, afkomstig van 9 verschillende faculteiten. Van de 26 studenten zijn er 13 fulltime. Hiermee maakt het team een nieuwe boot waarmee zij de nieuwe Solar Sport One competitie willen gaan winnen, bestaande uit vier wedstrijden waarvan er drie in Nederland en één in Monaco. Het team wil hiermee laten zien wat er allemaal mogelijk is met duurzame energie vandaag de dag.