Takayuki Abe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Takayuki Abe
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam 阿部 嵩之
Geboortedatum 12 juni 1986
Geboorteplaats Hokkaido, Japan
Sportieve informatie
Huidige ploeg Utsunomiya Blitzen
Discipline(s) Weg
Ploegen
2009
2012
2013
2014–
Shimano
Shimano (vanaf 20-10)
Ukyo
Utsunomiya Blitzen
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Takayuki Abe (Japans: 阿部 嵩之; Hokkaido, 12 juni 1986) is een Japans wielrenner die anno 2018 rijdt voor Utsunomiya Blitzen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 werd Abe door Koen de Kort verslagen in een sprint-à-deux in de Shimano Suzuka Road Race,[1] die niet op de UCI-kalender stond. Twee weken later werd hij derde in de laatste etappe van de Ronde van Hokkaido.[2] In november stond Abe aan de start van de Ronde van Okinawa, waar hij in de slechts één kilometer lange proloog de vijfde tijd neerzette. In de eerste en enige rit in lijn was enkel Kenji Itami twee seconden sneller, waardoor Abe tweede werd in zowel de etappe als in het eindklassement.[3]

In 2011 werd Abe vijfde in het door Fumiyuki Beppu gewonnen nationale kampioenschap tijdrijden. Twee jaar later won hij, met tien punten voorsprong op Karl Evans, het bergklassement van de Ronde van Hokkaido. In 2014 werd Abe vierde in de strijd om de nationale tijdrittitel.

In 2016 won Abe de zevenhonderd meter lange proloog van de Ronde van Kumano. De leiderstrui die hij daaraan overhield moest hij een dag later afstaan aan Jesse Kerrison. Een jaar later was hij dicht bij zijn eerste profzege, toen Jon Ander Insausti hem in de laatste etappe van de Ronde van Japan versloeg in een sprint-à-deux.[4] Vijf dagen later sprintte hij, achter Shotaro Iribe, naar de tweede plaats in de eerste rit in lijn van de Ronde van Kumano.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

2013
Bergklassement Ronde van Hokkaido
2016
Proloog Ronde van Kumano
2018
Proloog Ronde van Kumano

Ploegen[bewerken | brontekst bewerken]