Naar inhoud springen

UCI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Union Cycliste Internationale
UCI
(UCI)
Sport Wielrennen
Land Mondiaal
Algemene gegevens
Voorzitter Vlag van Frankrijk David Lappartient
Zetel World Cycling Centre
Chemin de la Mêlée 12
1860 Aigle
Vlag van Zwitserland Zwitserland
Oprichtingsjaar Parijs, 14 april 1900
Structuur
Olympisch comité IOC
Nationale bond Vlag van België België: KBWB
Vlag van Nederland Nederland: KNWU
Vlag van Suriname Suriname: SWU
Het World Cycling Centre te Aigle
Website
Portaal  Portaalicoon   Sport
Wielrennen

De UCI of Internationale Wielerunie (Frans: Union Cycliste Internationale) is de internationale organisatie voor de wielersport.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De UCI werd op 14 april 1900 opgericht in Parijs door vertegenwoordigers van de nationale wielerbonden van België, Frankrijk, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten.

In 1965 werden onder druk van het Internationaal Olympisch Comité twee afzonderlijke federaties opgericht om een onderscheid te maken tussen het statuut van professionele en amateurrenners. De Fédération Internationale Amateur de Cyclisme of FIAC, kreeg haar hoofdzetel in Luxemburg. De Fédération Internationale de Cyclisme Professionnel of FICP werd gevestigd in Rome. De UCI behield een coördinerende rol tussen beide organen.

De FIAC was de grootste van de twee organisaties, met 127 landen-leden over de vijf continenten. Ze werd gedomineerd door de Oostblok-landen, waar (officieel) geen professionele sporters voorkwamen. De FIAC regelde de vertegenwoordiging van het wielrennen voor de Olympische Spelen, die toen enkel voorbehouden waren aan niet-professionele sporters. Slechts uitzonderlijk werden wedstrijden gezamenlijk door FICP en FIAC georganiseerd. In 1992, na de instorting van het Oostblok, werden beide federaties terug verenigd in de UCI.

Sinds 2002 is het hoofdkantoor van de UCI gevestigd in het UCI Centre mondial du cyclisme, of World Cycling Centre, aan de oevers van de Rhône in Aigle (Zwitserland).

Taak[bewerken | brontekst bewerken]

De UCI verstrekt wielerlicenties aan renners en leden-landen. Ze verstrekt richtlijnen over inrichting, verloop en kalender van de wedstrijden. Ze reguleert ook de maatregelen in verband met dopingbestrijding. De UCI stelt ook een classificatie op met de toe te kennen punten in de rangschikkingen in de diverse disciplines. Ze organiseert het wereldkampioenschap wielrennen, waarin nationale ploegen vertegenwoordigd zijn, in tegenstelling tot de andere wielerwedstrijden, waar commerciële ploegen strijd leveren.

Competities[bewerken | brontekst bewerken]

Wegwielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1989 tot 2004 richtte de UCI de Wereldbeker wielrennen in. Deze competitie liep over een gans seizoen en omvatte de belangrijkste professionele wedstrijden. In 2005 werd deze competitie vervangen door de UCI ProTour. Deze omvatte oorspronkelijk de grote rondes (Ronde van Frankrijk, Ronde van Italië en Ronde van Spanje). Het kwam echter tot een dispuut tussen de UCI en de organisatoren van deze wedstrijden en zij stapten uit de UCI ProTour. Na langdurig overleg werd in 2008 een regeling overeengekomen, waarbij een aantal wedstrijden werden opgenomen in de zogenaamde Historische kalender die naast de UCI ProTour werd ingericht en samengebracht in de UCI Wereldkalender. Vanaf 2011 zijn de plooien weer glad gestreken en gaan UCI ProTour en Historische kalender weer samen op in de UCI World Tour.

Om de populariteit van het internationale wielrennen wereldwijd aan te moedigen werd in 2005 in elk continent een competitie ingericht onder de noemer Continentale circuits.

In 2020 besloot men om naast de World Tour en Continentale circuits een nieuwe competitie in te richten, die zich qua niveau tussen de twee al bestaande competities bevindt. Deze competitie werd de UCI ProSeries genoemd.

Bovendien werden wedstrijden en klasseringen opgezet in functie van de leeftijd van de deelnemers, zoals junioren (U19) en beloften (U23), met voor deze laatsten een afzonderlijke competitie: de UCI Nations Cup U23.

Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De UCI organiseert sinds 1958 wedstrijden voor vrouwen, onder andere het wereldkampioenschap wielrennen op de weg en sinds 1994 het tijdrijden.

Vanaf 1998 worden de resultaten van het vrouwen-wielrennen een seizoen lang getotaliseerd in de UCI Road Women World Cup. In 2016 werd deze herdoopt tot UCI Women's World Tour. Vanaf 2020 werd er een niveau lager ook de UCI Women's ProSeries georganiseerd.

Baanwielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

De Wereldkampioenschappen baanwielrennen werden reeds ingericht vanaf 1883. In 1983 werd het verschil tussen professioneel en amateur-baanwielrennen opgeheven.

Veldrijden[bewerken | brontekst bewerken]

In het veldrijden of cyclo-cross is de Wereldbeker veldrijden de voornaamste competitie. Bovendien worden sinds 1950 ook het Wereldkampioenschap veldrijden georganiseerd.

Mountainbike[bewerken | brontekst bewerken]

In het mountainbiken zijn de Wereldkampioenschappen mountainbike de belangrijkste wedstrijd. De Wereldbeker mountainbike omvat een reeks van wedstrijden, waarvan sinds 1991 in de diverse disciplines een rangschikking wordt bijgehouden.

BMX[bewerken | brontekst bewerken]

In de BMX-cross of fietscross is de UCI BMX Supercross World Cup de competitie die over een heel seizoen loopt. De winnaar van de eendaagse Wereldkampioenschappen BMX mag een jaar lang de wereldkampioenentrui dragen.

Indoor wielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks worden de UCI Indoor Cycling World Championships georganiseerd, waarin de wereldkampioenen kunstfietsen en cyclobal worden geselecteerd.

Continentale confederaties[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Land Termijn
Emile De Beukelaer Vlag van België België 1900 - 1922
Léon Breton Vlag van Frankrijk Frankrijk 1922 - 1936
Max Burgi Vlag van Zwitserland Zwitserland 1936 - 1939
Alban Collignon Vlag van België België 1939 - 1947
Achille Joinard Vlag van Frankrijk Frankrijk 1947 - 1958
Adriano Rodoni Vlag van Italië Italië 1958 - 1981
Luis Puig Vlag van Spanje Spanje 1981 - 1990
Hein Verbruggen Vlag van Nederland Nederland 1991 - 2005
Pat McQuaid Vlag van Ierland Ierland 2006 - 2013
Brian Cookson Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 2013 - 2017
David Lappartient Vlag van Frankrijk Frankrijk 2017 -

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Officiële website
Zie de categorie Union Cycliste Internationale van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.