Tijdrijden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het tijdrijden is een discipline in de wielersport. De wedstrijd in deze discipline wordt tijdrit genoemd.

Individuele tijdrit[bewerken | brontekst bewerken]

Lance Armstrong tijdens de proloog van de Ronde van Frankrijk 2004
Zie Individuele tijdrit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij een tijdrit vertrekken de rijders individueel met een vast interval ertussen en moeten zij een parcours zo snel mogelijk afleggen. Het is hierbij niet toegestaan te stayeren, dat wil zeggen dicht achter een andere renner rijden. Op deze manier wordt geprobeerd de omstandigheden voor alle renners zo veel mogelijk gelijk te houden. Deze discipline heeft tot belangrijke verbeteringen aan de aerodynamica van de gebruikte fiets geleid.

Individuele tijdritten vormen een belangrijk onderdeel van meerdaagse wielerwedstrijden zoals de Ronde van Frankrijk. Een renner moet voor het winnen van zo'n ronde goed kunnen tijdrijden. Een renner die goed tijdrijden combineert met goed klimmen kan hoog eindigen in het eindklassement.

Davide Rebellin

Proloog[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Proloog (wielrennen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij etappewedstrijden rijdt men vaak op de eerste dag een proloog, een korte tijdrit van enkele kilometers. De tijdverschillen tussen de renners zijn dan ook klein in zo'n proloog. Ondanks die kleine verschillen bestaan er echte proloogspecialisten, zoals de Brit Chris Boardman.

Klimtijdrit[bewerken | brontekst bewerken]

Een klimtijdrit is een tijdrit waarin een aanzienlijk hoogteverschil moet worden overbrugd. Vaak is de finish bergop en niet zelden bestaat de tijdrit uit slechts deze klim. Door de lage snelheid bergop speelt aerodynamica een minder belangrijke rol, zodat klimmers vaker zulke wedstrijden winnen dan pure tijdritspecialisten.

Koppeltijdrit[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Koppeltijdrit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een koppeltijdrit is een tijdrit die in koppels wordt verreden. Twee renners moeten samen de tijdrit afleggen en ook samen over de streep komen. Koppeltijdritten zijn een stuk zeldzamer dan individuele en ploegentijdritten, zeker omdat deze discipline zo goed als nooit wordt opgenomen in een rittenkoers.

Phonak Hearing Systems tijdens een ploegentijdrit, Ronde van Frankrijk 2004

Ploegentijdrit[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Ploegentijdrit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een ploegentijdrit is een tijdrit die tegelijk wordt afgelegd door alle renners van een ploeg. Vaak hoeft niet de hele ploeg, maar slechts een deel, bijvoorbeeld vijf renners, de eindstreep te passeren voordat de tijd wordt stopgezet.

Meestal komen ploegentijdritten voor in rondes (de Ronde van Frankrijk bevat soms een ploegentijdrit), de Ploegentijdrit in Eindhoven was een van de weinige losstaande ploegentijdritten.

Eendaagse tijdritten[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een aantal eendaagse wedstrijden die als tijdrit worden verreden, maar deze wedstrijden kenden zelden een grote populariteit. De meeste eendaagse tijdritten worden als koppeltijdrit verreden. Voorbeelden van zulke wedstrijden zijn:

Een bekende eendaagse individuele tijdrit is de tijdrit op het wereldkampioenschap wielrennen.

In niet-traditionele wielerlanden, zoals Groot-Brittannië en Zweden zijn eendaagse tijdritten wél een populaire vorm van wielrennen.

Bekende tijdritspecialisten[bewerken | brontekst bewerken]

Actief[bewerken | brontekst bewerken]

Historisch[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Individual time trial op Wikimedia Commons.