Tijdrijden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het tijdrijden is een discipline in de wielersport. De wedstrijd in deze discipline wordt tijdrit genoemd.

Individuele tijdrit[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Individuele tijdrit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij een tijdrit vertrekken de rijders individueel met een vast interval ertussen, en moeten zij een parcours zo snel mogelijk afleggen. Het is hierbij niet toegestaan te stayeren, dat wil zeggen te dicht achter een andere renner rijden. Op deze manier wordt geprobeerd de omstandigheden voor alle renners zo gelijk mogelijk te houden. Om deze reden heeft deze discipline tot belangrijke verbeteringen aan de aerodynamica van het fietsen geleid.

Individuele tijdritten vormen een belangrijk onderdeel van etappewedstrijden zoals de Ronde van Frankrijk. Voor het winnen van een dergelijke ronde is het noodzakelijk een zekere kwaliteit in het tijdrijden te bezitten. Een renner die een specialiteit in het tijdrijden combineert met meer dan gemiddelde klimcapaciteiten, kan hoog eindigen in het eindklassement.

Davide Rebellin

Proloog[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Proloog (wielrennen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij etappewedstrijden rijdt men vaak op de eerste dag een proloog, een korte tijdrit over meestal niet meer dan 7 kilometer. Erg veel verschillen worden er dan ook niet gemaakt in zo'n proloog. Ondanks die kleine verschillen bestaan er wel echte proloogspecialisten, zoals de Brit Chris Boardman. Het is niet toevallig dat sommige proloogspecialisten ook als baanwielrenner actief zijn geweest of dat nog steeds zijn.

Klimtijdrit[bewerken]

Een klimtijdrit is een tijdrit waarin een aanzienlijk hoogteverschil moet worden overbrugd. Vaak is de finish bergop en niet zelden bestaat de tijdrit uit slechts deze klim. Omdat aerodynamica bergop een minder belangrijke rol speelt, zijn het hier eerder klimmers dan pure tijdritspecialisten, die dergelijke wedstrijden, meestal etappes in een meerdaagse wedstrijd, winnen.

Koppeltijdrit[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Koppeltijdrit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een koppeltijdrit is een tijdrit die, zoals de naam al doet vermoeden, in koppels wordt verreden. Twee renners moeten samen de tijdrit afleggen en ook samen over de streep komen. Koppeltijdritten zijn echter een stuk zeldzamer dan individuele en ploegentijdritten, zeker omdat deze discipline zo goed als nooit wordt opgenomen in een rittenkoers.

Ploegentijdrit[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Ploegentijdrit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een ploegentijdrit is een tijdrit die wordt afgelegd met de hele selectie van een ploeg. De ploeg die de snelste tijd neerzet, wint. Vaak hoeft niet de hele ploeg, maar slechts een deel, bijvoorbeeld vijf renners, binnen te komen voordat de tijd wordt stopgezet.

Meestal komen ploegentijdritten voor in rondes (de Ronde van Frankrijk bevat soms een ploegentijdrit), de Ploegentijdrit in Eindhoven is een van de weinige losstaande ploegentijdritten.

Eendaagse tijdritten[bewerken]

Er is een aantal eendaagse wedstrijden die als tijdrit worden verreden, maar deze wedstrijden kenden zelden een grote populariteit. Tegenwoordig worden de meeste van dergelijke wedstrijden als koppeltijdrit verreden, waarbij de renners in koppels rijden. Een aantal voorbeelden van zulke wedstrijden zijn:

Een van de weinige bekende eendaagse individuele tijdritten die nog wél bestaan, is de tijdrit op het Wereldkampioenschap wielrennen. Ieder jaar rijdt men naast een kampioenschap op de weg, ook een tijdrit. De winnaar mag in het daaropvolgende jaar in de tijdritten aantreden in de regenboogtrui.

In niet-traditionele wielerlanden, zoals Groot-Brittannië en Zweden zijn eendaagse tijdritten wél een populaire vorm van wielrennen.

Bekende tijdritspecialisten[bewerken]

Actief[bewerken]

Historisch[bewerken]


Zie ook[bewerken]