UCI ProTour Ploegentijdrit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Nederland Eindhoven Team Time Trial
Lokale naam ProTour Ploegentijdrit
Regio Eindhoven e.o.
Periode juni
Organisator UCI
Discipline weg
Type ploegentijdrit; eendaags
Categorie UPT
Geschiedenis
Eerste editie 2005
Laatste editie 2007
Aantal edities 3
Eerste winnaar Vlag van Duitsland Gerolsteiner
Laatste winnaar Vlag van Denemarken Team CSC
Meeste zeges Vlag van Denemarken Team CSC (2 keer)
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Bij de invoering van de UCI ProTour in 2005, werd besloten dat een ploegentijdrit ook onderdeel daarvan moest zijn. Deze werd van 2005 tot 2007 in Eindhoven georganiseerd.[1] De wedstrijd werd half juni verreden, waardoor veel ploegen deze gelegenheid konden aangrijpen om te trainen voor de ploegentijdrit in de Ronde van Frankrijk, hoewel er niet elk jaar een ploegentijdrit in het parcours van de Tour zit.

In de ProTour Ploegentijdrit gingen er van elke ploeg acht (in 2005 zes) renners van start, waarbij de tijd van de renner die als vijfde finisht telt als eindtijd voor de ploeg. Bij ploegentijdritten in de grote rondes als de Ronde van Frankrijk, wordt er meestal met maximaal negen renners tegelijk gestart.

De UCI ProTour Ploegentijdrit kan worden beschouwd als de opvolger van de Grand Prix de la Libération die tussen 1988 en 1991 ook in Nederland verreden werd. Op de wereldkampioenschappen wielrennen 2012, opnieuw in Nederland, werd de ploegentijdrit voor commerciële wielerploegen weer opnieuw geïntroduceerd, dit keer als onderdeel van de UCI World Tour.

Winnaars[bewerken]

Route[bewerken]

Het parcours bestond uit twee lussen (één in Helmond en één in Best), die beiden op en neer gereden moeten worden, waardoor het publiek de ploegen altijd twee keer voorbij ziet komen. De totale lengte van het parcours is 48,5 km.

De start van de tijdrit is op het Stadhuisplein aan de Wal in Eindhoven. De route loopt dan oostelijk over de Fellenoord en de Eisenhouwerlaan richting Helmond. Vervolgens volgen de renners de A270 en keren op de Kasteeltraverse in het centrum van Helmond. Daar is tevens het eerste meetpunt. De renners nemen dezelfde weg terug en in Eindhoven buigen ze noordelijk af de Veldmaarschalk Montgomerylaan op, waar het tweede meetpunt is. Via de Huizingalaan, Marathonloop en de Boschdijk loopt het parcours naar Best, waar het derde en laatste meetpunt is. In Best keren de renners nogmaals en de ploegen rijden vanaf hier dezelfde weg terug naar het Stadhuisplein in het centrum van Eindhoven om daar te finishen.