UCI ProTour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De UCI ProTour (vaak afgekort tot ProTour) was een door de Internationale Wielerunie (UCI) georganiseerde reeks van wielerwedstrijden die vanaf 1 januari 2005 zowel de wereldbeker als de wereldranglijst verving. Over deze wedstrijden werd een totaalklassement opgemaakt. Het seizoen 2005 ging van start met zestien wedstrijden. Ten opzichte van 2004 waren dat er twaalf minder als gevolg van een conflict tussen de UCI en onder andere de ASO, de organisator van onder andere de Ronde van Frankrijk. De ProTour ging in 2005 met twintig ploegen van start, die verplicht waren om aan alle wedstrijden deel te nemen.

Vanaf 2009 werd er een nieuw systeem toegepast: de UCI Wereldkalender. Daarmee kwam ook het ProTour-klassement te vervallen. Per 2011 zijn de ProTour en de Wereldkalender tezamen opgegaan in de UCI World Tour; de ProTour-status voor ploegen zal evenwel blijven voortbestaan als "hoogste status" van registratie. Deze registratie omvat voor wielerploegen onder meer het recht en de verplichting om aan alle WorldTour-wedstrijden deel te nemen.

Geschiedenis[bewerken]

De ProTour was een initiatief van de Nederlander Hein Verbruggen, destijds voorzitter van de UCI (Internationale Wielrenunie) naar het voorbeeld van de Champions League bij voetbal. De plannen met betrekking tot de ProTour werden gepresenteerd op 22 april 2004 in Luik. Op 2 oktober 2004 viel de definitieve beslissing hieromtrent.

Conflict[bewerken]

Ruim een jaar later, en wel op 9 december 2005 werd bekendgemaakt dat de organisatoren van drie grote ronden (Ronde van Frankrijk, Ronde van Spanje en Ronde van Italië) uit de ProTour zouden stappen. Zij wilden met ingang van 2006 een eigen competitie oprichten, namelijk de Grand Tour Trofee. De reden hiervoor was dat de UCI weigerde de opzet van de ProTour aan te passen, waardoor de ronde-organisatoren meer zeggenschap zouden krijgen over de selectie van ploegen voor deelname. De UCI daarentegen wilde dat ten minste alle ProTour-ploegen een startrecht zouden krijgen, met als gevolg dat er minder ruimte voor andere ploegen overblijft. In april 2006 werden de verschillen bijgelegd en werd de ProTour in haar bestaande vorm doorgezet.

Op 19 september 2007 maakte de UCI bekend dat de drie grote rondes alsnog uit de ProTour zouden verdwijnen, inclusief de andere door voornoemde organisatoren (RCS Sport, ASO en Unipublic) georganiseerde wedstrijden. Deze scheiding betekent echter niet het einde van de ProTour.[1] In februari 2008 verhardde het conflict. De UCI verbood de ProTour-ploegen teams om mee te doen aan de eerste ASO-wedstrijd van het seizoen, namelijk Parijs-Nice. Dit op straffe van een startverbod in alle UCI-wedstrijden zoals de ProTour-wedstrijden, de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Als reactie daarop werd verondersteld dat de teams die aan UCI-wedstrijden zouden meedoen, door de organisatoren van de grote rondes zouden worden geweigerd.[2]. Twee dagen later meldde de AIGCP, de organisatie waarin zeventien profteams zijn verenigd, dat hun teams toch van start gaan in Parijs-Nice.[3]

Deelname[bewerken]

ProTour teams waren verplicht aan elke wedstrijd van de ProTour-kalender deel te nemen. Hun programma hoefde zich echter niet tot deze wedstrijden te beperken en evenmin was deelname aan ProTour-wedstrijden voor andere teams uitgesloten: voor elke wedstrijd kan er een (beperkt) aantal wildcards worden verleend aan kleinere teams, meestal teams uit het land waarin de wedstrijd plaatsvindt.

De UCI had aanvankelijk geprobeerd aan de ProTour ook een verplichte deelname van individuele coureurs te koppelen, om te voorkomen dat teams louter mindere renners voor bepaalde wedstrijden zouden opstellen. Dit bleek echter niet haalbaar.

Het einde[bewerken]

Tijdens de eerste rustdag van de Ronde van Frankrijk 2008 hebben alle grote wielerploegen in een gezamenlijke verklaring aangegeven uit de ProTour te stappen. Zij dienden vervolgens een voorstel in om de achttien grote teams twee jaar een startrecht te geven voor de grote wedstrijden, waarna een selectiecommissie in het leven zou worden geroepen die vanaf dan gaat bepalen welke ploeg mag starten.[4] De ProTour ranking werd hierbij vervangen door de UCI World Ranking. In 2009 waren er echter wederom 18 grote teams met een ProTour licentie.

In de toekomst willen de UCI, de voornoemde organisatoren en de AIGCP opnieuw toewerken naar een systeem waarin zowel de grote teams als de organisatoren garanties van deelname en publiciteit zullen krijgen. Tot deze tijd blijft voor de drie grote ronden de in juli 2008 ondertekende overeenkomst van kracht blijven. In dit nieuwe systeem moeten duidelijkere criteria geformuleerd worden over de deelname van teams aan wielerwedstrijden - het grootste struikelblok van de afgelopen jaren. Ook de ontwikkeling van het bloedpaspoort zal een belangrijke rol spelen in de relatie tussen de UCI en de voornoemde belanghebbenden voor de komende jaren.[5].

Continentale circuits[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Continentale circuits voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tegelijk met de ProTour voerde de UCI de zogenaamde continentale circuits in, een grote groep wedstrijden die niet tot de ProTour behoren, verdeeld over de vijf continenten.

de UCI Europe Tour in Europa
de UCI America Tour in Noord- en Zuid-Amerika
de UCI Asia Tour in Azië
de UCI Africa Tour in Afrika
de UCI Oceania Tour in Australië

Over deze circuits worden ook klassementen opgesteld.

Ploegen in 2010[bewerken]

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de samenstelling van de UCI ProTourploegen voor het seizoen 2010.

1rightarrow blue.svg Zie UCI ProTour 2010 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Vlag van Frankrijk AG2R-La Mondiale Vlag van Verenigde Staten Garmin-Slipstream Vlag van Verenigde Staten Team HTC-Columbia
Vlag van Kazachstan Astana Vlag van Italië Lampre-Farnese Vini Vlag van Rusland Team Katjoesja
Vlag van Spanje Caisse d'Epargne Vlag van Italië Liquigas-Doimo Vlag van Duitsland Team Milram
Vlag van Spanje Euskaltel-Euskadi Vlag van België Omega Pharma-Lotto Vlag van Verenigde Staten Team RadioShack
Vlag van Spanje Footon-Servetto Vlag van België Quick·Step Vlag van Denemarken Team Saxo Bank
Vlag van Frankrijk La Française des Jeux Vlag van Nederland Rabobank Vlag van Verenigd Koninkrijk Team Sky

Klassement[bewerken]

Alleen renners die deel uitmaakten van een ProTour-team konden punten verdienen volgens onderstaand schema, dat gold tot 2008. Indien een renner van een niet-ProTour-team echter een punten-waardige plaats verdiende werden deze punten niet doorgeschoven.

Nr. Ronde van Frankrijk Ronde van Italië
Ronde van Spanje
Milaan-San Remo
Ronde van Vlaanderen
Parijs-Roubaix
Luik-Bastenaken-Luik
Ronde van Lombardije
Overige etappewedstrijden(oa Parijs - Nice)
Overige eendaagse
wedstrijden
Wereldkampioenschap
(wegwedstrijd)
Eindklassement
1 100 85 50 40 50
2 75 65 40 30 40
3 60 50 35 25 35
4 55 45 30 20
5 50 40 25 15
6 45 35 20 11
7 40 30 15 7
8 35 26 10 5
9 30 22 5 3
10 25 19 1 1
11 20 16
12 15 13
13 12 11
14 9 9
15 7 7
16 5 5
17 4 4
18 3 3
19 2 2
20 1 1
Etappe-uitslag (indien van toepassing)
1 9 9 3
2 6 6 2
3 3 3 1

Er waren ook klassementen per ploeg en land. Deze klassementen werden in 2009 vervangen door de UCI World Ranking, gebaseerd op de World Calendar.

bron: UCI-reglement [1] (pdf)

Uitslagen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie UCI ProTour 2005 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie UCI ProTour 2006 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie UCI ProTour 2007 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie UCI ProTour 2008 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie UCI ProTour 2009 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie UCI ProTour 2010 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie UCI Wereldranglijst 2009 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie UCI Wereldranglijst 2010 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie UCI Wereldranglijst 2011 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie UCI Wereldranglijst 2012 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Lijst van eindwinnaars[bewerken]

Seizoen Winnaar Tweede Derde
2005 Vlag van Italië Danilo Di Luca Vlag van België Tom Boonen Vlag van Italië Davide Rebellin
2006 Vlag van Spanje Alejandro Valverde Vlag van Spanje Samuel Sánchez Vlag van Luxemburg Fränk Schleck
2007 Vlag van Australië Cadel Evans Vlag van Italië Davide Rebellin Vlag van Spanje Alberto Contador
2008 Vlag van Spanje Alejandro Valverde Vlag van Italië Damiano Cunego Vlag van Duitsland Andreas Klöden
2009 Vlag van Spanje Alberto Contador Vlag van Spanje Alejandro Valverde Vlag van Spanje Samuel Sánchez
2010 Vlag van Spanje Joaquim Rodríguez Vlag van Spanje Alberto Contador Vlag van België Philippe Gilbert
2011 Vlag van België Philippe Gilbert Vlag van Australië Cadel Evans Vlag van Spanje Joaquim Rodríguez
2012 Vlag van Spanje Joaquim Rodríguez Vlag van Verenigd Koninkrijk Bradley Wiggins Vlag van België Tom Boonen