Talent (eenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door FNAS (overleg | bijdragen) op 16 aug 2018 om 10:25. (Het onderscheid tussen gewicht en massa werd in de oudheid nog niet gemaakt. Dit een gewichtseenheid noemen is toegankelijker en mogelijk ook dichter bij de waarheid, aangezien met gewicht mat zonder rekening te houden met variaties in zwaartekracht. De bron voor dat verhaal over de amfoor vertrouw ik niet.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een talent (Latijn: talentum, van Oudgrieks: τάλαντον/talanton, "gewicht") was de naam van diverse eenheden van gewicht die in de oudheid gebruikt werden. Talenten, impliciet talenten zilver, werden eveneens gebruikt als valuta-eenheid.

Een Grieks of Attisch talent was 26 kilogram, een Romeins talent was 32,3 kilogram, een Egyptisch talent was 27 kilogram en een Babylonisch talent was 30,3 kilogram. De Hebreeën en andere volken in de Levant namen de Babylonische standaard over, maar pasten deze later aan. De Grieken, Babyloniërs, Sumeriërs en Hebreeën verdeelden een talent in 60 mina. De Romeinen verdeelden een talent in 100 libra, de Egyptenaren in 80 libra. Een Romeinse libra was exact evenveel als driekwart Griekse mina.

Een talent was in de oudheid ook de aanduiding van een grote geldwaarde die door de toenmalige Grieken en Joden werd gebruikt. Het kon ook een bepaald gewicht aan goud of zilver betreffen, in het Nieuwe Testament van de Bijbel is deze gelijk aan 34,2 kilogram. In het oude Griekenland was een talent gelijk aan 60 mina of 6000 drachmen. Een zilveren talent kwam overeen met veertien jaarlonen van een arbeider.[bron?]

Zie ook