Overleg:Kasteel
Onderwerp toevoegenik zie niet zo het nut in van dat laatste hoofstukje (hoewel de illustratie wel geweldig is). wat wel simpelweg fout is, is het feit dat er wordt beweerd dat drinkwater uit de slotgracht werd gehaald, dat is niet zo, de meeste kastelen hadden hun eigen waterput, gevuld met regenwater of grondwater. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door B.F.G. (overleg · bijdragen) 26 aug 2005 13:04
Ja, hier ben ik het mee eens. Alle kastelen (of ruïnes) die ik heb bezocht, beschikten over een waterput (soms zeer diep geslagen om bij het grondwater te komen) of een reservoir voor het bewaren van regenwater. Het is in mijn ogen zeer onlogisch dat water uit de slotgracht gehaald werd. Bij een belegering is het noodzakelijk alle benodigde dingen binnen de muren te hebben (vooral water!).
Ik vind het hoofdstukje zelf wel grappig(om te verwijzen naar verschillende delen van een kasteel). Maar het komt op mij over alsof er slechts enkele punten zijn genoemd en ik weet niet zeker of alles wel klopt wat geschreven staat. Het gemak klopt wel, maar het drinkwater halen uit de slotgracht is volgens mij onzin, het zijn de grachten van Amsterdam niet. Encyacht 15 aug 2008 09:53 (CEST) Overigens durf ik niet te stellen dat een gemak ontstaan zou zijn uit de mesekouw, dit was me nog niet opgevallen. Ik denk dat bij de "bouwonderdelen" deze uitspraken niet thuishoren. Waarom niet gewoon de verschillende elementen benoemen (met eventueel een plaatje)? Encyacht 15 aug 2008 10:01 (CEST)
- Mee eens. De recente aanvullingen die ik heb gedaan betreffen alleen elementen plus een korte beschrijving ervan. N.a.v. jullie opmerkingen ben ik het volgende gevonden. Op de:Maschikuli vind je dat mezekouwen vaak tot gemak werden omgebouwd.
- Op http://www.uvt.nl/kinderuniversiteittilburgeindhoven/meerweten/2007/college7/werkstuk.html staat dat water uit de slotgracht werd gebruikt voor wassen en drinkwater. Zie ook toilet. Ik denk dat hier niet de kasteelbewoners worden bedoeld, maar boeren en burgers die gebruik maakten van het water uit de gracht of uit de rivier die door/uit de gracht stroomde.
- Ik stel voor de tekst als volgt te formuleren: Het gemak (toilet) hing buiten de kasteelmuur (zie plaatje). Ieders uitwerpselen vielen zó in een ravijn of in de slotgracht, wat niet erg hygiënisch was. Hetzelfde grachtwater werd even verderop vaak gebruikt door boeren en burgers om te wassen of voor drinkwater. Mezekouwen werden ook vaak omgebouwd tot toilet door ze te voorzien van een zitplank met gat. Gemakken konden zich ook ín de kasteelmuren bevinden. De uitwerpselen vielen dan in een goot onderin de muur die schoongespoeld werd met grachtwater. Encyo 15 aug 2008 23:58 (CEST)
Voorstel: Topografische benaderen van Kasteel
[brontekst bewerken]Kasteel | Topografisch benaderen van kastelen categorie in Nederland. |
---|---|
Met behulp van het hier afgedrukte plaatje kunt u op eenvoudige wijze bij de kastelen in Nederland komen. Druk op het plaatje op een regio en u beschikt over de informatie van die regio. U drukt bijvoorbeeld op Zeeland en er verschijnt de categorie: Kasteel in Zeeland op uw scherm. U hoeft dus niet de naam van de regio te kennen, en u hoeft ook niet op alfabetische wijze die naam op te zoeken. Gewoon een klik op het plaatje is voldoende. Probeer het maar eens! Met behulp van de "back" toets bent u weer terug, en kunt een volgende keuze maken. Dit is een manier om de benadering van de diverse categorieen van kastelen in Nederland eenvoudiger (vanzelfsprekend) te maken. |
Hierbij een voorstel om een kasteel in de beurt te vinden door aanklikken waar je staat.--Abnormaal 13 aug 2009 02:43 (CEST)
- Zo'n klikbare kaart lijkt me bij dit artikel geen goed idee. Het artikel gaat over kastelen in het algemeen. Verder is deze Wikipedia de Nederlandstalige Wikipedia en niet de Nederlandse Wikipedia en daarmee is de keuze voor alleen Nederland (dus zonder België) al helemaal geen logisch keuze. - Robotje 13 aug 2009 12:13 (CEST)
Apart kopje "Geschiedenis"
[brontekst bewerken]De geschiedenis van het verschijnsel "kasteel" stond verweven in de inleiding, maar verdient een apart kopje. Daardoor is de inleiding beknopter en het artikel overzichtelijker geworden. . . . Vriendelijke groet, Gossesol, 14 dec 2010 11:38 (CET)
Definitie
[brontekst bewerken]De oude definitie: Een kasteel is een versterkte woning van een gezin of kleine groep. heb ik gewijzigd in: een kasteel is een versterkt bouwwerk onverbrekelijk verbonden met de feodale maatschappijvorm dat onder Middeleeuwse omstandigheden te verdedigen was. De geschiedenis wijst uit dat niet alle kastelen als woning dienst deden, daarom heb ik het woord "woning" geschrapt. Denk aan ringwalburchten, vroege donjons waarheen men bescherming zocht in tijd van gevaar, maar ook kastelen als het Muiderslot en Loevestein die oorspromkelijk geen woonfunctie hadden, volgens de oude definitie handelde het hier dan niet om een kasteel. Ook het feodale aspect hoort thuis in de definitie wegens het ontbreken van centraal gezag. Middeleeuwse omstandigheden, i.v.m de invoering van het buskruit, waarna veel kastelen hun nut verloren, na deze tijd werden er geen "echte" kastelen meer gebouwd. Eigenlijk zou er nog een tweede definitie bij kunnen over landhuizen en buitenplaatsen die kasteel genoemd worden, maar dat feitelijk niet zijn. Vriendelijke groeten, --Arch. (overleg) 1 jun 2011 18:07 (CEST)
Europa
[brontekst bewerken]Dit lijkt alleen over kastelen in Europa te gaan zonder dat dat specifiek gezegd wordt. Er zijn ook elders kastelen zoals in Japan en in Azië. Hoort dat in een ander artikel? Hobbema (overleg) 20 jun 2021 12:12 (CEST)