Tamara Bunke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tamara Bunke

Haydèe Tamara Bunke Bider (Buenos Aires, 19 november 1937Vado de Puerto Mauricio (Bolivia), 31 augustus 1967) was een Duitse communistisch revolutionair, beter bekend als Tania of Tania de Guerrilla.

Ze was de enige vrouw die deel uitmaakte van de Boliviaanse Communistische rebellen die onder leiding van Che Guevara in Bolivia een revolutie teweeg probeerden te brengen. Eind augustus 1967 sneuvelde Tania samen met een grote groep rebellen in een hinderlaag van het Boliviaanse leger; dit luidde het begin van het einde in van de beoogde Boliviaanse revolutie.

Tania werd in Buenos Aires, Argentinië geboren als dochter van emigranten van Duitse origine Erich Bunke en Nadia Bider. Haar ouders waren in de dertiger jaren van Duitsland naar Argentinië geëmigreerd om de nazi's te ontvluchten. In 1952 keerde het gezin naar de toenmalige DDR terug waar zij zich vestigden in Stalinstadt, het huidige Eisenhüttenstadt.

In de DDR engageerde zij zich in onder andere de Freie Deutsche Jugend, maar had een bijzondere interesse voor de Latijns-Amerikaanse Revolutionaire bewegingen. Tijdens een Cubaans staatsbezoek aan de DDR in 1960, onder leiding van Che Guevara, functioneerde Tania als tolk voor Che. Geïnspireerd door de Cubaanse Revolutie trok Tania in 1961 naar Cuba daar volgde zij een cursus tot verzetsstrijder, participeerde in werkbrigades, milities en een campagne ter bestrijding van analfabetisme. Vervolgens werkte zij in verschillende Cubaanse organisaties.

In deze periode vergezelde Tania ook Che gedurende zijn reizen door Latijns-Amerika.