Tapanahoni (ressort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tapanahoni
Ressorten van Sipaliwini met in het groen Tapanahoni (zonder betwist gebied)
Ressorten van Sipaliwini met in het groen Tapanahoni (zonder betwist gebied)
Situering
District Sipaliwini
Coördinaten 3°14'NB, 55°4'WL
Algemeen
Oppervlakte 42.199 km²
Inwoners (2012) 13.808
(0.33 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Tapanahoni is een van de zes ressorten waaruit het Surinaamse district Sipaliwini bestaat. Het ressort is vernoemd naar de rivier Tapanahoni (soms ook geschreven: Tapanahony) die door dit gebied stroomt.

In het oosten grenst het ressort Tapanahoni aan Frans-Guyana met op de grens de rivieren Marowijne en de Lawa maar in het zuiden is het het gedeelte tussen de rivieren de Litani en de Marouini (de Franse benaming voor Marowijne) betwist gebied wat Suriname rekent tot het ressort Tapanahoni. Ten zuiden van Tapanahoni ligt Brazilië met het Grensgebergte en het Toemoek-Hoemakgebergte als grens. In het zuidwesten vormt het het Eilerts de Haangebergte de grens met het ressort Coeroenie. Meer naar het noorden grenst Tapanahoni met het resort Boven-Suriname en districten Brokopondo, Para en Marowijne.

Het district Sipaliwini werd in 1983 gevormd waarbij gedeeltes van andere districten werden samengevoegd tot wat eerst het district "binnenland" zou gaan heten. Het ressort Tapanahoni komt grofweg overeen met het gebied dat van het district Marowijne werd overgedragen aan het nieuwe district. In 1996 had Tapanahoni volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) 8.120 bewoners. Een van de grotere dorpen in dit ressort is de goudzoekersplaats Benzdorp.

Bij de verkiezingen van 2005 gingen alle 13 zetels voor de ressortraad naar de A Combinatie.