Tarra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tarra is het verschil tussen bruto en netto, en is over het algemeen datgene wat niet bruikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld gewicht van verpakking of 'overige' kosten zijn. Tarra wordt ook wel gebruikt als term voor afvalmateriaal zelf.

Gewicht[bewerken | brontekst bewerken]

Bij gewichten van producten is bruto het totale gewicht van product inclusief verpakking, transportmateriaal, onbruikbare delen etc. Netto is het gewicht van alleen bruikbaar materiaal en tarra is het verschil hiertussen, ofwel al het onbruikbare materiaal. Bij een krat groente is het brutogewicht het totale gewicht, het nettogewicht dat van de groenten; tarra is het gewicht van het krat. Vervolgens is het nettogewicht van een groente dat van de groente, waarbij alleen de bruikbare delen gebruikt worden. Het tarragewicht bestaat hier uit loof, schil, onbruikbare delen en eventueel vuil.

Bij het wegen van een lading van een voertuig is het vaak het makkelijkst om dat voertuig met een weegbrug voor (tarra) en na (bruto) beladen te meten. Het verschil is het gewicht van de lading, ofwel netto.

Financieel[bewerken | brontekst bewerken]

In de financiële terminologie komen netto en bruto regelmatig voor, maar de term tarra wordt minder gebruikt. Wellicht is dit omdat het verschil tussen bruto en netto uit een groot aantal verschillende posten, zoals belasting, afschrijving, kantoorkosten, beheerskosten, etc. kan bestaan.

Restmateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

Bij sommige productieprocessen is "tarra" de algemene naam voor reststoffen geworden. Bij bijvoorbeeld de productie van suiker uit suikerbieten is tarra het slib dat bestaat uit de aarde die van de suikerbieten afgespoeld wordt. Merk op dat het hier niet het gehele restproduct beslaat: de kale suikerbieten waaruit de suikerstroop geperst is, zijn bij dit proces weliswaar afvalmateriaal, maar worden verkocht als veevoeder. Volgens deze methode bestaat de suikerbiet uit twee nettodelen (suiker en veevoeder) en een tarradeel (aarde).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]