Tassenmuseum Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tassenmuseum Hendrikje)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tassenmuseum Amsterdam
Tassenmuseum 002.JPG
Locatie Herengracht 573
Opgericht 1996
Personen
Directeur Manon Schaap
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Tassenmuseum Amsterdam, gesitueerd in het centrum van Amsterdam, is een museum dat gespecialiseerd is in handtassen, buidels en koffers. De collectie van Tassenmuseum Amsterdam bevat zo'n 4.500 items, van 1500 tot heden, Tassenmuseum Amsterdam is het enige museum in de wereld dat zo’n uitgebreide en gespecialiseerde collectie heeft op dit gebied.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Hendrikje Ivo (1936) is een antiekhandelaar uit Amstelveen. Zij startte haar verzameling toen zij in de omgeving van Norwich (Engeland) een leren handtas met dekplaten van schildpad vond. Zij ging zich verdiepen in alles wat over de tas en zijn geschiedenis te vinden was. Uit haar passie voor tassen kwam het Tassenmuseum voort. Op 9 juni 2007 kreeg Hendrikje Ivo een koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Vanaf april 1996 was het museum ondergebracht in de villa van de familie Ivo in Amstelveen. In tien jaar groeide de collectie en werden de bezoekersaantallen te hoog voor de locatie in Amstelveen. Het museum verhuisde naar Amsterdam, waar het op 9 juni 2007 werd heropend door burgemeester Job Cohen.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is gevestigd in een historisch grachtenpand aan de Herengracht 573 in Amsterdam. Het pand heeft twee stijlkamers, die door de bezoekers zijn te bezichtigen. De vaste collectie van het Tassenmuseum toont de geschiedenis van de westerse tas vanaf de late Middeleeuwen tot heden. De tuin is in historische stijl ingericht door tuinontwerper Robert Broekema.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. Het beschikt over een museumcafé en een museumwinkel. Er zijn rondleidingen en workshops, alsmede speciale groepsactiviteiten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]