Technisch weer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Technisch weer is mooi weer onder werktijd. De term wordt op ironische wijze door kantoormedewerkers gebruikt als reden om werkzaamheden (tijdelijk) te onderbreken of buiten voort te zetten, terwijl duidelijk is dat de wens om van de zon te genieten het daadwerkelijke motief is om naar buiten te gaan.

De term heeft oorspronkelijk eenzelfde, maar meer serieuze betekenis. In de fotografie betekent dit fraai weer voor het maken van (lucht) foto's. Omdat opdrachtgevers vanuit communicatie of reclame vaak dit soort zaken begeleiden, kwam die term in zwang als excuus.

Ook mogen geluidsmetingen volgens bepaalde normen alleen binnen een bepaald meteoraam worden uitgevoerd, met niet al te harde wind vanuit de juiste richting en zonder neerslag. Bij juiste weersomstandigheden is het dan tijd om naar buiten te gaan om de noodzakelijke handelingen te verrichten.

Door landmeters wordt technisch weer 'meetweer' genoemd. In de spoorbedrijven wordt technisch weer aangegrepen om de sporen te gaan schouwen.