Technische Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Technische Unie
De Groote Keijser in Amsterdam, waar tot 1978 het hoofdkantoor van de Technische Unie was gevestigd.
Oprichting 1880 (als Magazijn voor Boheemsch Glas en Lampenartikelen)
Sleutelfiguren Taco van Vroonhoven (CEO)
Land Nederland
Hoofdkantoor Amstelveen, Nederland
Producten Technische installatiematerialen
Website Technischeunie.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Technische Unie is een Nederlandse groothandel voor installatie en industrie. Verspreid over het land heeft de onderneming 41 vestigingen (verkoopkantoren, verkooppunten en pick-up points) en 2 distributiecentra.[1][2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf is in 1880 opgericht[2] door de Amsterdamse ondernemer H.C. Heybroek onder de naam Magazijn voor Boheemsch Glas en Lampenartikelen, ook wel de firma Heybroek genoemd.[3] De onderneming groeide onder meer met de opkomst van de elektriciteit mee, met de oprichting van een elektrotechnische afdeling, in 1917. In 1905 telde men 25 personeelsleden, in 1930 324. In 1919 werd de bedrijfsnaam gewijzigd in Heybroek's Groothandel NV..

Technische Unie NV

In 1939 nam het bedrijf de firma A. WoIff uit Rotterdam over, en in 1946 vond er een fusie plaats met de handelsonderneming Zélander tot Heybroek-Zélander. Na een volgende fusie met de elektrotechnische groothandel Electrocentrum in 1954 ontstond de naamloze vennootschap de Technische Unie NV met de hoofdzetel in Amsterdam. Het was de grootste handelsonderneming in zijn branche met rond 1970 zo'n 24 vestigingen verspreid over geheel Nederland.[3] Het jaar ervoor, in 1969, was de Technische Unie onderdeel geworden van de Overzeese Gas- en Elektriciteitsmaatschappij N.V. (OGEM).

Catalogus

Het bedrijf stelde aan de installateurs een catalogus met plaatjes van de artikelen ter beschikking. Een boekje per branche per kleur, overal bekend als de TU-gids. Daarin werden de prijzen vermeld, met een lettercode voor de korting die de installateur kreeg. Daarmee kon de catalogus ook aan een klant van de installateur ter inzage worden gegeven om uit te kiezen, die kende daarmee niet de marge die de installateur op de prijs had.

Groote Keijser

Het bedrijf handelde vanaf de Keizersgracht[2] en na groei had het herhaaldelijk meer ruimte nodig. Daartoe kocht of huurde het aangrenzende panden, ook aan de achterliggende Prinsengracht. Zo ontstond het complex Groote Keijser, dat de Technische Unie begin 1978 verruilde voor een kantoor in Amstelveen. Het complex werd later dat jaar een van de boegbeelden van de hoofdstedelijke kraakbeweging.[4]

Sonepar

Sinds 1982 heeft het Franse familiebedrijf Sonepar een meerderheidsbelang in Technische Unie, en sinds 1999 is Technische Unie een volledige dochteronderneming[5] van deze B2B-distributeur in elektronica, verwarming/klimaat, sanitair, handelsgoederen en gerelateerde diensten.

TU Boot

Vanaf 1991 trekt Technische Unie jaarlijks door het land met een varende expositie, de TU Boot. Leveranciers tonen op deze boot hun noviteiten aan bezoekende installateurs. In de beginjaren was de Jules Verne de vaste TU Boot, in 2019 is de Blue Rhapsody voor het eerst gebruikt. In 2020 en 2021 is de TU Boot niet georganiseerd, als gevolg van corona.

Verkoopkantoren XL

In 2021 beschikt Technische Unie naast standaard vestigingen over vestigingen XL. Onder één dak is dan gevestigd een service centrum (winkel), verkoopkantoor, vergaderzalen, een logistiek overslagpunt en een inspiratiecentrum. Er zijn XL-vestigingen in: Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Zwolle.

TU Campus

TU Campus is het opleidingsinstituut van Technische Unie. Vanuit locatie Utrecht worden trainingen verzorgd, maar ook op de verkoopkantoren in het land worden regelmatig TU Campus-trainingen verzorgd.

Inspiratiecentra

In 2022 heeft Technische Unie in Utrecht een Inspiratiecentrum Smart Building geopend. Dit naast het bestaande Inspiratiecentrum Duurzaamheid in Zwolle en het Inspiratiecentrum Smart Industry in Eindhoven.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Aldo Dikkers. "Technische Unie," in: Medezeggenschap en Organisatie-Ontwikkeling, Marc van de Meer en Evert Smit (red.), 2010, p. 152-155
  • Technische Unie, Technische Unie: 100 jaar tot uw dienst, 1980.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]