Tectonic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 aparte startdiagrammen

Een tectonic is een logische puzzel bestaande uit een diagram dat is opgedeeld in blokken van verschillende formaten. Een blok kan bestaan uit één, twee, drie, vier of vijf vakjes, waarin de getallen 1 tot en met 5 ingevuld moeten worden. Bestaat een blok uit één vakje dan kan dus alleen het getal 1 ingevuld worden. Een blok van twee vakjes moet dan een 1 en een 2 bevatten, enzovoorts. Daarbij is het van belang dat vakjes met dezelfde cijfers elkaar nooit raken. Niet horizontaal en verticaal en ook niet diagonaal (met de punt). Dit houdt in dat er maximaal 8 vakjes en minimaal 3 vakjes om een bepaald getal heen, afhankelijk van de plaats in het diagram, niet datzelfde getal mogen bevatten.

Deze puzzel wordt ook uitgebracht onder de naam Suguru. Hij werd ontwikkeld door de Japanse puzzelmaker Naoki Inaba, die in 1979 geboren werd in Nagoya, Japan. De oorspronkelijke naam voor de puzzel is Nanba Burokku (getalblokken). Suguru (nummergroepen) geeft echter beter de inhoud weer.

De puzzel lijkt een variatie op de alom bekende sudoku, maar vraagt toch een andere aanpak.
De moeilijkheidsgraad varieert van 1 tot 9 sterren.

(Start)diagram 1A
Diagram 1B, zekere plaatsing getal 1

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links en bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Denksport
  • Afbeeldingen
  • Puzzler's Suguru
  • De afbeeldingen "2 aparte startdiagrammen" en "(Start)diagram 1A" zijn fotokopieën uit het dagblad De Telegraaf. Diagram 1B is handmatig aangevuld.