Teigetje (Winnie de Poeh)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De originele Tigger pluchen speelgoedtijger waarop A.A. Milne zich baseerde bij het uitdenken van de karakters. Teigetje (Tigger) is vooraan links. De knuffeldieren worden tentoongesteld in New York

Teigetje (Engels: Tigger) is een personage uit de verhalen rond Winnie de Poeh van A.A. Milne. Teigetje is een teiger [1] waarvan de kop uit rubber bestaat en de staart uit veren. Hij houdt heel erg van stuiteren, vooral onverwachts bovenop zijn vrienden, vaak tot hun grote irritatie. Soms richt hij in zijn enthousiasme ook grote schade aan bij zijn vrienden. Vooral Konijn heeft veel last van Teigetjes gestuiter en doet vaak pogingen om hem te laten stoppen met stuiteren, maar tevergeefs. Teigetje is vooral goed bevriend met Roe.

Teigetje zingt regelmatig het nummer The Wonderful Thing About Tiggers (geschreven door de Sherman Brothers), een nummer waarin hij verklaart blij te zijn dat hij de enige teiger is. Teigetje roept vaak "Hooh, hooh, hooh, hooh".

Teigetje heeft, naast de rol die hij heeft in de avonturen van Winnie de Poeh, een eigen film genaamd Teigetjes Film (Engels: The Tigger Movie). De stem van Teigetje werd oorspronkelijk ingesproken door Paul Winchell. Sinds 1990 neemt Jim Cummings de rol van Teigetje voor zijn rekening. De Nederlandse stem van Teigetje is ingesproken door Frits Lambrechts en Kees van Lier.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh zegt Poeh dat hij schrok nadat Teigertje op hem stuiterde. Hierop zegt Teigetje: "Ja, mooi zo. Dat zal mijn moeder mooi vinden". Echter: in diezelfde scène en later in Teigetjes Film wordt ook duidelijk dat er maar één teirger is, waardoor deze uitspraak meteen weer aan het wankelen wordt gebracht.
  • In hoofdstuk IV van Het huis in het Poeh-hoekje, bewijst Teigetje dat hij niet in bomen kan klimmen. Het is erg zeldzaam dat "teigers" in bomen klimmen.

Referenties en voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Teigetje zegt zelf altijd letterlijk dat je het met korte ei schrijft. Citaat uit Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh: "Ik ben een teiger, wel met een korte ei"