Telefoniste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Telefonistes in 1952

Een telefoniste (of telefonist, maar het beroep wordt meestal door vrouwen uitgeoefend) is iemand die zorgt voor het tot stand komen van telefoongesprekken.

Openbare centrales[bewerken]

Vanouds, voor de introductie van de automatische telefooncentrale, liepen alle gesprekken via telefonistes. Een oproeper zei tegen de telefoniste wie hij wenste te spreken en deze bracht, veelal door koorden met stoppen in klinken te steken, de gewenste verbinding tot stand.

Verder zorgde de telefoniste voor het bijhouden van de gesprekskosten.

Thans wordt nog wel de hulp van een telefoniste ingeroepen voor een gesprek voor rekening van opgeroepene, een persoonlijk gesprek en om een telefoonnummer op te vragen. Ook deze taken worden steeds meer geautomatiseerd.

Bedrijfscentrales[bewerken]

Telefonistes zijn thans nog te vinden bij grotere bedrijven, voor inkomende en uitgaande gesprekken.

Inkomende gesprekken[bewerken]

Een externe oproeper kan soms direct het toestelnummer kiezen van degene die hij wenst te spreken, maar het gesprek kan ook door een telefoniste beantwoord worden. Dat is belangrijk als de oproeper het toestelnummer niet kent of als hij niet weet welke persoon hij nodig heeft. De telefoniste zorgt er dan voor dat het gesprek wordt doorverbonden. Het klassieke paneel met klinken wordt daarbij thans niet meer gebruikt - een moderne telefoniste kiest het nummer op een toetsenbord. Tegenwoordig wordt een gesprek vaak behandeld door een automatische beantwoorder, waarbij de oproeper mondelinge instructies krijgt en met het toetsenbord van zijn telefoon aangeeft wat hij wenst.

Uitgaande gesprekken[bewerken]

Om te vermijden dat het personeel veel telefoonkosten maakt met privégesprekken, wordt soms verlangd dat gesprekken door de bedrijfstelefoniste tot stand worden gebracht. Dit gebeurt steeds minder, omdat de personeelskosten niet opwegen tegen de sterk gedaalde telefoonkosten.