Klink (stopcontact)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Onderdelen (boven stereo, onder mono):
1 sleeve, 2 ring, 3 tip, 4 isolatie

Een jack of klink is een elektrische aansluiting waarin een concentrische stekker past. Een driepolige plug wordt wel TRS-plug genoemd naar de drie contactvlakken tip, ring en sleeve. Er zijn echter ook tweepolige (zonder ring) en vierpolige (met twee ringen) pluggen.

De TRS-plug is uitgevonden voor het gebruik in telefooncentrales in de 20e eeuw. Deze plug wordt dan ook wel telefoonplug genoemd.

Meestal wordt hij gebruikt voor audioapparatuur als alternatief voor tulpstekkers, omdat hij kleiner is. Een ander voordeel van klinken is dat ze meer dan één kanaal kunnen doorgeven, er zijn namelijk naast mono- ook stereo-klinken (en sommige Creative-geluidskaarten kunnen zelfs 3 kanalen doorgeven in verband met 6.1 en 7.1 speakersets).

Er zijn klinken in vier verschillende afmetingen, namelijk 2,5, 3,5, 4,4 en 6,3 mm.

De kleinste, 2,5 mm, wordt niet zoveel gebruikt, meestal op mobiele telefoons om bijvoorbeeld een oplader of headset aan te sluiten.

De 4,4mm-klink komt alleen voor bij professionele audio en wordt dan "bantam" plug genoemd.

3,5 mm (mini-jack) is het meest te zien op geluidskaarten en draagbare audioapparatuur om hoofdtelefoons en microfoons aan te sluiten. De norm is als volgt:

tweepolig driepolig vierpolig
Sleeve aarde aarde aarde
Ring rechts
Ring rechts links
Tip audio links video

6,3 mm (eigenlijk ¼ inch) wordt vanwege het grotere contactoppervlak in consumentenapparatuur gebruikt voor microfoons en hoofdtelefoons, hoewel XLR-aansluitingen betrouwbaarder zijn. De ¼ inch plug is nog steeds "de stekker" voor muziekinstrumenten zoals de gitaar.

Veel klinken hebben een ingebouwde schakelaar die wordt bediend als er een plug in de klink wordt gestoken. Deze dient bijvoorbeeld om automatisch de luidspreker uit te schakelen bij het aansluiten van een hoofdtelefoon.

Er bestaan nog meer concentrische stekkers, zoals de tulpstekker en veel verschillende vormen die worden gebruikt voor netvoeding van kleine apparaten, maar deze worden niet als jack of klink aangeduid.

Een oudere versie van de 3,5mm-stereoplug heeft een langere sleeve dan gebruikelijk, namelijk 10 mm in plaats van de gebruikelijke 5 mm voor moderne 3,5mm-jacks.