Telesur (telecombedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Telesur
Logo
Motto of slagzin Keeping us in touch
Oprichting 1945
Land Vlag van Suriname Suriname
Hoofdkantoor Paramaribo
Werknemers 803 (2012)
Producten mobiele telefoons, simkaarten, modems en routers
Sector Telecom
Portaal  Portaalicoon   Economie
Suriname

Telesur (afkorting van Telecommunicatiebedrijf Suriname) is een Surinaams telecombedrijf in handen van de Surinaamse overheid. Het hoofdkantoor is gevestigd in Paramaribo. Het bedrijf werd in 1945 opgericht[1] en is daarmee de oudste telecomprovider in Suriname.

Naast het hoofdkantoor in Paramaribo heeft Telesur vestigingen in Albina, Groningen, Koewarasan en Tamanredjo. In Nieuw-Amsterdam bevindt zich het Telecommunicatiemuseum dat Telesur in 2013 opende.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Telesur werd op 1 mei 1945 opgericht onder de naam s' Lands Telegraaf Telefoondienst (LTT-dienst) en ontstond uit de fusie tussen 's Lands Radiodienst (opgericht in 1925) en ’s Lands Telefoonwezen (opgericht in 1907). Achtentwintig jaar later werd de naam van het bedrijf gewijzigd in 's Lands Telegraaf en Telefoonbedrijf (LTT-bedrijf). In 1981 werd de naam van ’s Lands Telegraaf en Telefoonbedrijf officieel gewijzigd in Telesur. Zesentwintig jaar later verloor Telesur zijn monopoliepositie door de invoering van de wet Telecommunicatievoorzieningen. In 2008 breidde het Surinaamse telecombedrijf zijn activiteiten uit naar Nederland.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]