Naar inhoud springen

Terugkeer van het strand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door AGL (overleg | bijdragen) op 5 nov 2014 om 22:18.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Terugkeer van het strand
Terugkeer van het strand
Kunstenaar Philip Sadée
Jaar Circa 1878
Techniek Olie op,doek
Afmetingen 50 × 40 cm
Locatie Particuliere collectie
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Terugkeer van het strand is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Philip Sadée, geschilderd rond 1878, olie op linnen, 50 x 40 centimeter groot. Het toont een moeder en haar dochter die op weg naar huis zijn van vanaf het strand. Het werk bevindt zich in particuliere collectie.

Context

Sadée had een klassieke schildersopleiding gevolgd, waarbij hij vaak schilderijen moest bestuderen en deze vervolgens uit zijn herinnering kopieerde. Dit leidde er ook later nog toe dat hij zijn werken, veelal strandscènes met figuren, altijd met een grote exactheid tot in kleinste detail zou uitwerken. Zijn talent bestond erin dat hij dit niet heeft geleid tot statische of houterige taferelen, maar dat zijn werken een grote levendigheid behielden. Terugkeer van het strand is hiervan een typerend voorbeeld.

Rond dezelfde periode schilderde hij overigens nog een aantal sterk overeenkomstige versies van dit werk. Van deze varianten zijn diverse voorstudies bekend, welke hij later uitwerkte in zijn atelier, zonder verder nog modellen te gebruiken.

Afbeelding

Terugkeer van het strand toont een moeder met een dochter, die terugkeren van het Scheveningse strand, waarschijnlijk van de visafslag. Het schilderij blinkt uit door eenvoud, een streven waarin de invloed van de door Sadée bewonderde School van Barbizon herkenbaar is. De lichte toonzetting en egale weergave van de lucht en strand versterkt die eenvoud eens te meer. In het gedempte kleurenpalet is Sadée's verwantschap met de Haagse School te herkennen, waarbinnen hij met zijn tekenachtige stijl een unieke plaats innam. Kleding, manden maar ook de gezichtsuitdrukkingen zijn voor Haagse School begrippen met bijzondere precisie weergegeven, met duidelijke belijningen. Uit de afbeelding van de personen spreekt zijn grote empathie voor het Scheveningse vissersvolk en zijn vermogen om karakters uit te beelden. De atmosfeer van het alledaagse tafereel wordt maximaal geëvenaard.

Andere versies

Literatuur en bronnen

  • A. Butler: Het kunstboek. Waanders Uitgevers, Zwolle, 2004. ISBN 90-400-8981-7
  • Tiny de Liefde-Van Brakel:Zonder vlijt geen zegen. Philip Sadée. Schilder uit de Haagse School 1837-1904. Waanders, Zwolle, 1989. ISBN 9066302291