Tervuerense herder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tervuerense herder
Hondenras
Tervueren.jpg
Basisinformatie
Andere namen Chien de Berger Belge (Belgische herder)
Oorsprong België
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 1 #15
Tervuerense Herder Branda.jpg
Tervuren grijs charbonne.jpg
Lijst van hondenrassen

De Tervuerense herder, ook Tervurense of Tervuurse herder gespeld, behoort tot de groep van de Belgische herders. Hij is naar de gemeente Tervuren, bij Brussel, vernoemd.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Ze komen voor in rood, grijsbruin gemêleerd en alle kleurschakeringen van grijs en bruin tot en met zwart, een zwart masker is altijd verplicht. De kleuren hebben allemaal een naam, zoals grijs gris charbonné is. Beharing is lang en ze hebben een typische 'kraag'. Zijn schofthoogte is 56 tot 66 centimeter, afwijking van enkele centimeters naar boven of naar beneden is toegestaan. Zijn gewicht kan hierdoor variëren van 25 tot 35 kilogram.

Verzorging[bewerken | brontekst bewerken]

Deze honden mogen niet te veel worden gekamd of geborsteld, aangezien anders de dikke ondervacht beschadigd zou kunnen worden. Tijdens de rui kan een grofgetande kam wel goede diensten bewijzen. Veelvuldig borstelen van een Tervuerens herder buiten de ruiperiode heeft alleen maar tot gevolg dat de hond nog meer haar verliest. Tervuerense hebben veel beweging en aandacht nodig. De honden moeten goed getraind zijn, want ze houden van beweging, zoals achter een bal of frisbee aan rennen. Tervuerense herders hebben en consequente maar vriendelijke opvoeding nodig door hun gevoelige en speelse aard.

Aard[bewerken | brontekst bewerken]

De Tervuerense herder moet, net zoals zijn naaste familielid de groenendaeler, van jongs af aan gewend raken aan kinderen en andere huisdieren. Dan levert dat later geen enkel probleem op. Ze zijn aanhankelijk en zijn het liefst dicht bij hun baas.

Zoals alle Belgische herders wordt hij vaak als gezinshond of beschermhond gehouden.

De Tervuerense herder is zeer intelligent. Het is aanbevelenswaardig deze hond van jongs af aan zijn plaats te leren kennen. Dan biedt hij, als hij ouder is, weinig problemen, al zal hij altijd blijven proberen promotie te maken in de roedel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Belgian Shepherd Tervuren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.