Terwille Verslavingszorg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Terwille Verslavingszorg is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) die zich richt op verslavingszorg in Noord- en Midden-Nederland. Terwille Verslavingszorg is een stichting die onderdeel uitmaakt van het Concern de Hoop. Net als De Hoop ggz werkt Terwille vanuit een christelijke identiteit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Initiatief[bewerken | brontekst bewerken]

Terwille Verslavingzorg is in 1998 opgericht door vijf politieagenten, die tijdens hun werk in het centrum van de stad Groningen veel verslavingsproblematiek tegenkwamen. Zij besloten een noordelijke intakepost op te richten voor mensen met een verslaving. In 1998 vond een bezoek aan de notaris plaats en in oktober 1999 gingen de werkzaamheden van start. Een maand later startte de telefonische hulpdienst.

Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2015 is de Spetse Hoeve te Veelerveen overgenomen[1] van Teen Challenge. De Spetse Hoeve wordt nu gebruikt als een gestructureerde woon- en werkplek voor (ex-)gedetineerden.

Halverwege 2011 opent Terwille een polikliniek in Lelystad.[2] In samenwerking met stichting Tikvah is Terwille deze polikliniek gestart met als doel aanvullende professionele hulp te bieden op de bestaande projecten van stichting Tikvah.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast hulpverlening aan verslaafden heeft Terwille Verslavingszorg in de jaren na haar oprichting haar activiteiten uitgebreid.

Perspectief+[bewerken | brontekst bewerken]

Terwille helpt vrouwen die uit de prostitutie willen stappen en slachtoffers van loverboys. Na landelijke bekendheid rondom dit thema door het onderzoeksjournalistieke programma Jojanneke in de Prostitutie kreeg het uitstapproject van Terwille ook aandacht in het Dagblad van het Noorden.[3]

reLEGS[bewerken | brontekst bewerken]

reLEGS staat voor: Lichaam, Emotie, Geest en Sociaal.[4] Vanuit deze vier gebieden geeft Terwille ondersteuning op scholen en kerken door preventiewerk bij jongeren in: weerbaarheid, omgaan met groepsdruk en het opbouwen van een goed zelfbeeld. Tevens wordt in samenwerking met ouders en docenten, vroegtijdig ingegrepen bij risicogedrag.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Terwille aan het ROER binnen de Spetse Hoeve in Veelerveen, Streekblad, 3 december 2015, geraadpleegd 15 december 2015.
  2. Terwille opent verlavingskliniek, Flevopost, 22 september 2011, geraadpleegd 15 december 2015.
  3. Bijna 30 prostituees dankzij Terwille ‘uitgestapt', Dagblad van het Noorden, 21 februari 2015, geraadpleegd 15 december 2015.
  4. www.doe-relegs.nl, website reLEGS.