Test pilota Pirxa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Test Pilota Pirxa
Alternatieve titel(s) Navigaator Pirx
Regie Marek Piestrak
Scenario Vladimir Valutsky
Gebaseerd op Pirx in de kosmos van Stanisław Lem
Hoofdrollen Aleksandr Kajdanovski
Sergei Desnitsky
Muziek Arvo Pärt
Eugeniusz Rudnik
Montage Roman Kolski
Cinematografie Janusz Pawłowski
Production design Priit Vaher
Productiebedrijf Zespoly Filmowe
Tallinnfilm
Première 25 mei 1979
Genre sciencefiction
Speelduur 104 minuten
Taal Pools
Estisch
Russisch
Land Vlag van Polen Polen
Vlag van Estland Estland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Test Pilota Pirxa, in het Estisch bekend als Navigaator Pirx, is een Pools-Estische sciencefictionfilm uit 1979 en is een samenwerking tussen het Poolse staatsfilmbedrijf Zespoly Filmowe en het Sovjet-Estische staatsfilmbedrijf Tallinnfilm. De film is gebaseerd op de verhalenbundel Pirx in de kosmos van Stanisław Lem.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Ruimteschippiloot Pirx wordt ingehuurd voor een missie om sondes te testen die in de Cassini-divisie moeten worden geplaatst, een kloof tussen de ringen van Saturnus. Het daadwerkelijke, geheime doel was echter om enkele niet-lineairen (androïden met "niet-lineaire" kenmerken) te evalueren voor gebruik als bemanningsleden op toekomstige ruimtevluchten. De missie loopt bijna uit op een ramp en de menselijke bemanning wordt bijna gedood.

Bij terugkeer op aarde wordt er een onderzoek ingesteld om te bepalen of Pirx verantwoordelijk was voor het ongeval. Pirx vertelt de gebeurtenissen en uiteindelijk wordt vastgesteld dat een van de robots de storing van een sonde heeft veroorzaakt en heeft geprobeerd door de Divisie te gaan om de sonde handmatig te lanceren. Als de poging was geslaagd, zou de menselijke bemanning zijn gedood en de superioriteit van niet-lineairen boven mensen zijn bewezen.