Thalassemie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Thalassemie
Coderingen
ICD-10 D56
ICD-9 282.4
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Thalassemie is een erfelijke ziekte waarbij de rode bloedkleurstof (hemoglobine) niet goed wordt aangemaakt. Het lichaam herkent de verkeerde rode bloedcellen en vernietigt ze. Daardoor treedt er een chronische bloedarmoede op.

Twee vormen[bewerken]

Er zijn twee hoofdvormen van thalassemie, α-thalassemie en β-thalassemie, met ieder hun eigen karakteristieken. Hemoglobine is opgebouwd uit twee dimeren met elk een alfa en een bèta keten (2 alfa en 2 bèta ketens in totaal). Bij α-thalassemie zijn de alfa ketens onvoldoende geproduceerd. Hier bevat hemoglobine 4 bèta ketens die zorgen voor een sterke zuurstofbinding met als gevolg dat zuurstof slecht aan de weefsels wordt afgestaan. Bij β-thalassemie zijn de beta ketens onvoldoende geproduceerd. Alfa ketens vormen bijgevolg onoplosbare aggregaten in het bloed. β-thalassemie komt meer voor dan alfa.

Behandeling en gevolgen[bewerken]

De behandeling berust op het op peil houden van de rode bloedcellen door middel van bloedtransfusies. Soms wordt er op jonge leeftijd een beenmergtransplantatie overwogen.

Vaak hebben thalassemiepatiënten skeletafwijkingen en kunnen zij op den duur last krijgen van ijzerstapelingsziekte als gevolg van bloedtransfusies.

Voorkomen[bewerken]

Thalassemie komt net als sikkelcelziekte voornamelijk voor bij mensen die (oorspronkelijk) afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten, delen van Azië (India, Indonesië), Suriname en Afrika.

Externe link[bewerken]