The 6th Day (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The 6th Day
The 6th Day
Regie Roger Spottiswoode
Producent Jon Davison
Mike Medavoy
Arnold Schwarzenegger
Scenario Carmac Wibberley & Marianne Wibberley
Hoofdrollen Arnold Schwarzenegger
Michael Rapaport
Tony Goldwyn
Michael Rooker
Sarah Wynter
Robert Duvall
Muziek Trevor Rabin
Montage Michel Arcand
Mark Conte
Dominique Fortin
Cinematografie Pierre Mignot
Distributie Colombia Pictures
Première 28 oktober 2000
Genre Actie, misdaad, sciencefiction
Speelduur 124 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $82 million[1]
Opbrengst $96–116 million[1][2]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The 6th Day is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2000, geregisseerd door Roger Spottiswoode. De hoofdrolspelers zijn Arnold Schwarzenegger, Michael Rapaport, Tony Goldwyn, Michael Rooker, Sarah Wynter en Robert Duvall

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In de nabije toekomst is het klonen van dieren en menselijke organen een routine activiteit geworden, maar het klonen van volledige mensen is niet toegestaan. Adam Gibson is helikopterpiloot en heeft op een bepaald moment een ernstig ongeluk. Gelukkig komt hij ongedeerd uit het ongeval. Als hij thuis aankomt, ontdekt hij dat er een gekloonde versie van zichzelf zijn plaats heeft ingenomen in het gezin. Als degenen die Gibson illegaal hebben gekloond erachter komen dat de ‘originele’ Adam nog leeft, doen ze er alles aan om hem alsnog van de aardbodem te doen verdwijnen.

Filmtechnieken[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de film vliegt helikopterpiloot Adam Gibson met een whispercraft. Dit toestel is een futuristische helikopter die van helikoptermode naar jetmode kan omschakelen. Om het toestel zo realistisch mogelijk te maken werden er eerst gedetailleerde tekeningen uitgewerkt. Vervolgens gebruikte men draadmodellen om het toestel vorm te geven in een computeromgeving en werden de modellen verder uitgewerkt tot een geanimeerd beeld. De scènes in de film van de whispercraft zijn dan een mix van digitale animatie van het toestel en gewone camerabeelden van de achtergrond om het geheel realistisch te laten overkomen. Naast de digitale animatie wordt er voor bepaalde scènes waarin de whispercraft in beeld gebracht wordt gebruikgemaakt van een schaalmodel op ware grootte van 3 ton. In de scène waar Adam Gibson aan de whispercraft hangt is op die manier opgenomen. Het schaalmodel 1:1 werd via een kraan in de lucht gehesen.
  • De Sim Pal Cindy is een pop van de toekomst. In deze film wordt een anomatronische figuur gebruikt. Het vervaardigen van de pop start met het bepalen van de karakteristieken van de pop. In dit geval betreft het een klein meisje waarbij de mimiek van het hoofd het belangrijkste onderdeel was. Eens het uiterlijk vastligt, maakt men een kleihoofd waarop een siliconenhuid wordt op aangebracht. Vervolgens werd het hoofd gemechaniseerd via servomotoren in het geval van de Sim Pal Cindy zijn er 23 van die motoren ingebouwd als aandrijving voor de ogen, wenkbrauwen, expressie van de mond, enz. De servomotoren zijn op afstand te bedienen met verschillende afstandsbedieningen.
  • Om een holografische vriendin in scène te zetten gebruikt men verschillende filmtechnieken. De holografische figuur en de achtergrond is als een losstaand element ontwikkeld. Via de technieken van blue screening en motion control voegt men alle elementen samen in één scène. Het realiteitsgehalte van de virtuele vriendin komt tot uiting doordat men dwars door de figuur een vervorming van de achtergrond ziet.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Arnold Schwarzenegger Adam Gibson / Adam Gibson Clone
Tony Goldwyn Michael Drucker
Michael Rapaport Hank Morgan
Michael Rooker Robert Marshall
Sarah Wynter Talia Elsworth
Wendy Crewson Natalie Gibson
Rodney Rowland P. Wiley
Terry Crews Vincent Bansworthr
Ken Pogue
Colin Cunningham Tripp
Robert Duvall Dr. Griffin Weir
Wanda Cannon Katherine Weir
Taylor Anne Reid Clara Gibson
Jennifer Gareis
Andrea Libman
Steve Bacic Johnny Phoenix