The Boiler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

The Boiler is de onofficiele debuutsingle van The Special AKA, een afsplitsing van de ska-band The Specials. Het is geschreven door zangeres Rhoda Dakar en werd een top 40-notering in Engeland.

Geschiedenis[bewerken]

The Boiler is het eerste eigen nummer van Dakar's eerste band The Bodysnatchers die vooral ska- en reggaecovers speelde. Jerry Dammers, oprichter van de Specials en het 2 Tone-label, wilde het op single laten uitbrengen en zijn medewerking verlenen als producer. Distributeur en mede-eigenaar Chrysalis vond het onderwerp (de verkrachting van een meisje met weinig zelfvertrouwen) te gewaagd en koos voor de Dandy Livingstone-cover Let's Do Rocksteady als debuutsingle van de dames.

Nadat de Bodysnatchers eind 1980 met ruzie uiteenvielen werkten afvallers Rhoda Dakar en bassiste Nicky Summers (de rest ging verder als The Belle Stars) met Jerry Dammers aan een nieuwe versie van The Boiler; dit liep enige vertraging op doordat Dammers ook betrokken was bij de productie van de 2-Tone-concertfilm Dance Craze. Daarna ging Dakar op tournee met de Specials; eerst als gast en na de opname van de videoclip voor Ghost Town als vast bandlid. The Boiler werd gespeeld tijdens de Noord-Amerikaanse tournee waarna ook de Specials het voor gezien hielden.

In het najaar van 1981 werd The Boiler dan eindelijk afgemaakt en begin 1982 uitgebracht op naam van Rhoda Dakar with The Special AKA. Ter promotie verscheen Dakar in een tv-programma waarin ze meezong met de instrumentale B-kant. Dat The Boiler de top 40 heeft gehaald is niet aan de BBC te danken, want die draaide het alleen 's nachts.