The Chronicles of Riddick: Pitch Black

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Chronicles of Riddick: Pitch Black
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Fight Evil With Evil
Regie David Twohy
Producent Tom Engelman
Scenario Verhaal
Jim Wheat
Ken Wheat
Scenario
Jim Wheat
Ken Wheat
David Twohy
Hoofdrollen Vin Diesel
Radha Mitchell
Cole Hauser
Keith David
Lewis Fitz-Gerald
Muziek Graeme Revell
Montage Rick Shaine
Cinematografie David Eggby
Distributie USA Films
Première Vlag van de Verenigde Staten 18 februari 2000
Vlag van België 6 september 2000
Vlag van Nederland 9 november 2000
Genre Sciencefiction
Speelduur 109 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 23.000.000
Opbrengst $ 53.187.659 (wereldwijd)
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 4
Vervolg The Chronicles of Riddick
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Pitch Black of The Chronicles of Riddick: Pitch Black is een sciencefiction/horrorfilm van regisseur David Twohy uit 2000. De hoofdrol wordt gespeeld door Vin Diesel.

Korte samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Een ruimteschip met aan boord onder andere de gevaarlijke crimineel Riddick (Vin Diesel) maakt een noodlanding op een verlaten woestijnplaneet. Het groepje overlevenden zoekt een veilig onderkomen, maar dan valt de nacht en wordt het stikdonker - pitch black. En de planeet blijkt minder verlaten dan gedacht.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het ruimte-transportschip Hunter-Gratzner is onderweg naar het Tangiers-stelsel wanneer het terechtkomt in een meteoor-regen. De 40-koppige bemanning is op dat moment in cryo-slaap, in diepbevroren toestand. Een aantal meteoorfragmenten doorboort het schip, en daarmee ook de in vriestoestand verkerende kapitein. Het schip reanimeert vervolgens automatisch de rest van de bemanning die een noodlandingprocedure moet inzetten op de dichtstbijzijnde planeet. Carolyn Fry (Radha Mitchell) moet nu als plaatsvervangende kapitein de noodlanding inzetten. Het schip stort zo goed als neer op de planeet en het merendeel van de bemanning komt daarbij om het leven.

De overlevenden zijn (naast Carolyn Fry) onder andere huurling William J. Johns (Cole Hauser), de imam Abu al-Walid (Keith David), antiekhandelaar Paris P. Ogilvie (Lewis Fitz-Gerald), de van huis weggelopen Jack (Rhiana Griffith), pionier John 'Zeke' Ezekiel (John Moore) en zijn geliefde Sharon 'Shazza' Montgomery (Claudia Black). Dan is er nog Richard B. Riddick (Vin Diesel), een ontsnapte (en weer opgepakte) gevaarlijke crimineel die vastgebonden zit, aan boord van de resten van het ruimteschip. Het groepje probeert nu te overleven op de woestijnachtige planeet en gaat daarvoor op onderzoek uit. Intussen weet Riddick te ontsnappen, maar hij blijft in de buurt.

Er wordt een soort termietheuvels ontdekt op de planeet. Bij nader onderzoek wordt duidelijk dat er vleesetende wezens onder de heuvels huizen die het daglicht letterlijk en figuurlijk niet kunnen verdragen.

Het groepje ontdekt een verlaten geologenkamp dat zeer plotseling verlaten lijkt. In het geologenkamp staat een shuttle, maar deze mist nog vier brandstofcellen. Verder treffen ze er een nog bruikbaar wagentje op zonne-energie aan. Wanneer een van hen (het jongetje Ali, gespeeld door Firass Dirani) wordt verslonden door een zwerm vraatzuchtige vleermuisachtigen wordt duidelijk wat het lot van de geologen geweest is en dat dit een vijandige planeet is. Ze besluiten de vluchtgevaarlijke Riddick te betrekken bij de survivaltocht en deze stemt met tegenzin toe. Ondanks zijn criminele achtergrond is Riddick een meester in overleven, niet het minst vanwege zijn zilverkleurige ogen die chirurgisch zodanig zijn aangepast dat hij kan zien in het donker.

De groep besluit om vier brandstofcellen te gaan halen uit het gestrande ruimtschip om met de shuttle de planeet te kunnen verlaten. Maar eenmaal bij het ruimteschip aangekomen begint de duisternis te vallen. Berekeningen hebben uitgewezen dat dit een unieke gebeurtenis is die precies eens in de 22 jaar gebeurt, en dat moment is nu. Bij het vallende duister ziet Riddick met zijn versterkte ogen hoe de aliens massaal tevoorschijn komen uit de grond, op zoek naar vlees.

Langzaam wordt het aardedonker: pitch black.

Nu moet de groep rennen voor hun leven en proberen de shuttle op tijd te bereiken. Omdat het wagentje op zonne-energie niet bruikbaar is in het donker moeten ze te voet verder terwijl ze de vier brandstofcellen van 35 kg elk meetrekken op een soort slee. Het wordt een kat-en-muis-spel met aan de ene kant de aliens die niet tegen licht kunnen, maar zich oriënteren via echolocatie, en aan de andere kant de overlevenden die nog een paar lampen over hebben waarmee ze de monsters op afstand kunnen houden. Riddick heeft met zijn nachtzicht en bijzondere overlevingsgaven een streepje voor, en weet tijdens de vlucht de groep meerdere malen te redden van een wisse dood. Desondanks wordt de een na de ander afgeslacht door de monsters, totdat slechts Riddick, "Jack" en de imam over zijn. Zij weten te ontsnappen aan de klauwen van de monsters en verlaten de planeet met de overgebleven shuttle.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Diesel, Vin Vin Diesel Richard B. Riddick
Mitchell, Radha Radha Mitchell Carolyn Fry
Hauser, Cole Cole Hauser William J. Johns
David, Keith Keith David Abu 'Imam' al-Walid
Fitz-Gerald, Lewis Lewis Fitz-Gerald Paris P. Ogilvie
Black, Claudia Claudia Black Sharon 'Shazza' Montgomery
Griffith, Rhiana Rhiana Griffith Jack/Jackie
Moore, John John Moore John 'Zeke' Ezekiel
Burke, Simon Simon Burke Greg Owens
Chantery, Les Les Chantery Suleiman
Sari, Sam Sam Sari Hassan
Dirani, Firass Firass Dirani Ali
Anderson, Ric Ric Anderson Vreemdeling
Wilson, Vic Vic Wilson Kapitein Tom Mitchell
Moore, Angela Angela Moore Overleden scheepsmaat
Chiang, Peter Peter Chiang Diepgevroren ruimtereiziger
Twohy, Ken Ken Twohy Diepgevroren ruimtereiziger

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]