Naar inhoud springen

The Crow: Stairway to Heaven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Crow: Stairway to Heaven
Genre Actie, fantasy, superhelden, misdaad
Speelduur per afl. 43 minuten
Bedenker Bryce Zabel
James O'Barr (strip)
Hoofdrollen Mark Dacascos
Kadeem Hardison
Katie Stuart
Regie Scott Williams
Scenario Brent V. Friedman, Naomi Janzen, Peter M. Lenkov, John Turman
Muziek Peter Manning Robinson
Cherish Alexander (3 afl.)
Kostumering Monique Prudhomme
Land van oorsprong Canada
Taal Engels
Locatie Vancouver
Productie
Producent Bryce Zabel
Peter M. Lenkov
Uitzendingen
Start 25 september 1998
Einde 22 mei 1999
Afleveringen 22
Seizoenen 1
Netwerk of omroep Syndication
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Crow: Stairway to Heaven (in sommige landen ook uitgezonden als simpelweg The Crow) is een Canadese televisieserie, gebaseerd op de stripserie The Crow en de verfilming van deze strip uit 1994. De serie werd bedacht door Bryce Zabel. De hoofdrol in de serie wordt vertolkt door Mark Dacascos.

De serie telt 1 seizoen van 22 afleveringen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De serie draait om een muzikant genaamd Eric Draven, die samen met zijn verloofde Shelly wordt vermoord in hun appartement door een bende onder leiding van een zekere T-Bird. Op de brug tussen de aarde en het dodenrijk wordt Eric echter door een mysterieuze kraai mee teruggenomen naar de aarde, waar inmiddels een jaar is verstreken sinds de moord. De kraai maakt van hem een ondode met bovenmenselijke krachten om wraak te nemen op zijn moordenaars.

Eric houdt zich schuil in zijn voormalige appartement. Hij leert een paar mensen kennen waaronder de 13-jarige Sarah en de detective Albrecht. Hij jaagt zijn moordenaars een voor een op, maar ontdekt al snel dat hen simpelweg doden niet genoeg is om zijn missie te voltooien. Ondertussen houdt hij door het raam in zijn appartement contact met Shelly, die in het hiernamaals op hem wacht.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

 • Eric Draven (Mark Dacascos): de hoofdpersoon uit de serie. Hij was een gitarist in Hangman's Joke, en had een contract bij Mace Reyes' recordlabel. Als The Crow is hij onkwetsbaar en ongewoon sterk.
 • Daryl Albrecht (Marc Gomes): een detective die de moord op Eric en Shelly onderzocht. Hij wordt een bondgenoot van Eric, maar zet zo zijn eigen carrière op het spel.
 • Shelly Webster (Sabine Karsenti): Eric’s verloofde die samen met hem werd vermoord. Ze wacht op de brug tussen de aarde en het dodenrijk op zijn terugkeer en zoekt geregeld contact met hem. Aan het eind van de serie springt ze van de brug in de hoop ook weer terug op aarde te komen.
 • Sarah Mohr (Katie Stuart): een 13-jarig meisje dat behoorlijk volwassen is voor haar leeftijd. Ze was reeds vrienden met Eric en Shelly voor hun dood, en is Eric’s voornaamste vertrouweling na zijn terugkeer.
 • Darla Mohr (Lynda Boyd): Sarah’s moeder die werkt voor Albrecht's precinct. Ze is een alcoholiste.
 • Luitenant David Vincennes (Jon Cuthbert): Albrecht’s baas.
 • Top Dollar/Jason Danko (John Pyper-Ferguson): de manager van de nachtclub Blackout. Hij werkt ook als huurmoordenaar voor Mace Reyes en huurt T-Bird’s bende vaak in voor zijn klusjes. Hij is geobsedeerd door Eric en diens kracht.
 • India Reyes (Julie Dreyfus): de voormalige manager van de Blackout nachtclub en nu Mace Reyes’ vrouw. .
 • Shea Marino (Gaetana Korbin): een werknemer bij de Blackout nachtclub.
 • Skull Cowboy (Kadeem Hardison): een gids uit het hiernamaals voor mensen als Eric. Hij houdt zich meestal afzijdig in conflicten.
 • Hannah Foster/Talon (Bobbie Phillips): een vrouw die net als Eric uit de dood is herrezen als Crow. Ze probeert een balans te vinden tussen haar lust voor wraak en haar pogingen vergeving te krijgen voor haar eigen daden.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

 1. The Soul Can't Rest
 2. Souled Out
 3. Get A Life
 4. Like It's 1999
 5. Voices
 6. Solitude's Revenge
 7. Double Take
 8. Give Me Death
 9. Before I Wake
 10. Death Wish
 11. Through A Dark Circle
 12. Disclosure
 13. The People vs. Eric Draven
 14. It's A Wonderful Death
 15. Birds Of A Feather
 16. Never Say Die
 17. Lazarus Rising
 18. Closing Time
 19. The Road Not Taken
 20. Brother's Keeper
 21. Dead To Rights
 22. A Gathering Storm

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De serie werd geproduceerd in Vancouver. Opnames vonden onder andere plaats in de Sun Tower en het B.C. Museum of Mining.

De serie werd afgesloten met een cliffhanger en meerdere losse eindes voor een tweede seizoen, maar dat is nooit gemaakt omdat Polygram werd overgenomen door Universal Studios en deze de serie niet wilde voortzetten ondanks positieve reacties van kijkers.[1] In plaats daarvan waren er plannen om de serie af te sluiten met een televisiefilm, maar die is eveneens niet gemaakt.

Alle 22 afleveringen zijn nu te zien op de website Hulu.[2]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Net als bij de verfilmingen van de strip speelt underground-muziek in de televisieserie een belangrijke rol. Bands als Econoline Crush en Mudgirl hebben gastrollen in de serie. De soundtrack van de serie bevat onder andere nummers van Rob Zombie, The Crystal Method, Delerium, Bif Naked, The Painkillers, Oleander, en Xero.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]