The Duchess (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Duchess
The Duchess
Regie Saul Dibb
Producent Michael Kuhn
Gabrielle Tana
Scenario Roman:
Amanda Foreman
Scenario:
Saul Dibb
Jeffrey Hatcher
Anders Thomas Jensen
Hoofdrollen Keira Knightley
Ralph Fiennes
Muziek Rachel Portman
Camerawerk Gyula Pados
Distributie Pathé
Paramount Vantage (VS)
Cinéart (Ned)
Première 5 september 2008 (GB)
15 januari 2009 (NL)
Genre Drama / Geschiedenis
Speelduur 110 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget £13.500.000,-
Gewonnen prijzen 16
Overige nominaties 6
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Duchess is een Britse biografische dramafilm uit 2008 onder regie van Saul Dibb. Het verhaal hiervan is gebaseerd op dat uit het boek Georgiana. Duchess of Devonshire van Amanda Foreman, over het leven van Georgiana Cavendish, hertogin van Devonshire. The Duchess won zowel de Oscar, de BAFTA Award als de Satellite Award voor beste kostuums. Daarnaast was de film genomineerd voor onder meer de Oscar voor beste art direction, de Golden Globe voor beste bijrolspeler (Ralph Fiennes), de BAFTA Award voor beste grime, de publieksprijs van de European Film Awards 2009 en de People's Choice Award voor favoriete onafhankelijke film.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Georgiana Spencer is een glamoureuze jongedame die opgroeit in de tweede helft van de 18e eeuw. Ze staat bekend als de meest fascinerende hertogin van haar tijd die zich aan de top van de sociale ladder bevindt. Op 17-jarige leeftijd trouwt ze met de hertog van Devonshire (William Cavendish). Hij is enkel geïnteresseerd in het nageslacht dat ze hem kan bieden, van liefde is absoluut geen sprake. Hoewel Georgiana nog een greintje hoop heeft op romantiek in het huwelijk, houdt de hertog zich enkel bezig met het verleiden van de dienstmeiden.

Georgiana brengt haar dagen door met het organiseren van memorabele feesten en vermaakt mensen die zich aan de top van de sociale ladder en welvaart bevinden. Ze vervreemdt steeds meer van haar echtgenoot als blijkt dat ze niet in staat is te bevallen van een zoon. Ze heeft inmiddels twee dochters, maar geen van beiden kunnen de titel van hun vader overnemen.

In Bath leert ze Lady Elizabeth "Bess" Foster kennen en al snel worden ze de beste vriendinnen. Bess heeft, net zoals Georgiana, een slecht huwelijk. Haar man geeft haar geen toestemming haar kinderen te zien. Georgiana heeft medelijden met haar en nodigt haar uit in haar huis te verblijven. Hier krijgt ze een affaire met de hertog. Als Georgiana achter de waarheid komt, voelt ze zich verraden. Ze eist dat Bess uit huis gezet wordt, maar de hertog is niet bereid afscheid van haar te nemen. Bess legt uit dat ze enkel het bed met hem deelt om zijn invloed te kunnen gebruiken, om zich weer te kunnen herenigen met haar kinderen.

Georgiana was altijd al verliefd op Charles Grey, een vriend uit het verleden. Charles heeft bepaalde politieke ideeën en Georgiana gebruikt haar aanzien en publieke bekendheid om zijn standpunten openbaar te maken. Ondertussen worden ze verliefd op elkaar en het duurt niet lang voordat een affaire begint. Georgiana vertelt haar man dat ze bereid is zijn affaire met Bess toe te staan, op voorwaarde dat zij Grey mag blijven zien. Hij is echter razend en verbiedt zijn vrouw Grey ooit nog te zien.[1]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]