The First Deadly Sin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The First Deadly Sin
Tagline He's searching for a killer. She's searching for a miracle .... And time is running out.
Regie Brian G. Hutton
Producent Frank Sinatra
George Pappas
Elliott Kastner
Scenario Lawrence Sanders
Hoofdrollen David Dukes
Faye Dunaway
Frank Sinatra
George Coe
Muziek Gordon Jenkins
Première 03 oktober 1980
Genre Misdaadfilm, Thriller
Speelduur 112 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Overige nominaties 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The First Deadly Sin is een Amerikaanse misdaadfilm uit 1980. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lawrence Sanders. De hoofdrollen worden gespeeld door Frank Sinatra, Faye Dunaway, David Dukes, Brenda Vaccaro, James Whitmore, Martin Gabel (in zijn laatste filmrol) en Bruce Willis (in zijn filmdebuut).

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De New Yorkse politiechef Edward Delaney bevindt zich op de plaats delict van een moord, wanneer hij bericht krijgt dat de toestand van zijn vrouw (die met nierproblemen in het ziekenhuis ligt) verslechtert is na een operatie. Gedreven door de depressie omtrent de gezondheid van zijn vrouw, gecombineerd met het feit dat hij toch bijna met pensioen gaat, stort Delaney zich vol op de moordzaak. Hij is vooral gefascineerd door het moordwapen dat bij deze moord gebruikt zou zijn.

Delaney probeert de moord ana een reeks andere moorden in de stad te koppelen, maar bij gebrek aan harde bewijzen of goede aanwijzingen loopt elk spoor dood. Dan krijgt hij hulp van een museumcurator, een lijkschouwer en de vrouw van het laatste slachtoffer. Het onderzoek brengt Delaney naar een man genaamd Blank, die ogenschijnlijk een gewoon leven als zakenman leidt. Delaney gebruikt psychologische oorlogsvoering om te proberen de moordenaar te vangen, terwijl de toestand van zijn vrouw met het uur kritieker wordt.

Rolverdeling[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

The First Deadly Sin was de laatste van in totaal negen films geproduceerd door Frank Sinatra, en tevens zijn laatste filmrol. Bij de première in 1980 werd de film met matige reacties ontvangen door kijkers en critici. Roger Ebert en Leonard Maltin prezen echter wel Sinatra's acteerwerk.

Nominaties[bewerken]

Jaar Prijs Genomineerde(n) Uitslag
1980 Golden Raspberry Award voor slechtste actrice Faye Dunaway Genomineerd
1989 Golden Raspberry Award voor slechtste actrice van het decennium Faye Dunaway Genomineerd

Externe links[bewerken]