The Life of David Gale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Life of David Gale
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Alan Parker
Producent Alan Parker
Nicolas Cage
Nigel Sinclair
Scenario Charles Randolph
Hoofdrollen Kevin Spacey
Kate Winslet
Laura Linney
Muziek Alex & Jake Parker
Montage Gerry Hambling
Cinematografie Michael Seresin
Productiebedrijf Intermedia
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Duitsland Duitsland
7 februari 2003
Genre thriller
Speelduur 130 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 38 miljoen[1]
Opbrengst $ 38.955.598[1]
Gewonnen prijzen 0
Overige nominaties 3
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Life of David Gale is een Amerikaanse thriller uit 2003 geregisseerd door Alan Parker. De film kwam op 7 februari 2003 uit op het Internationaal filmfestival van Berlijn.[2]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In een Texaanse dodencel zit David Gale. De voormalige professor en anti-doodstraf activist is zelf ter dood veroordeeld voor de moord op zijn collega Constance Harraway. Voor een bedrag van $ 500,000 vertelt hij zijn verhaal aan Bitsey Bloom, dat zich door middel van flashbacks ontvouwt.

Gale was professor aan de University of Texas en lid van de anti-doodstrafbeweging DeathWatch. Zijn carrière wordt te gronde gericht door studente Berlin, die hem verleidt. Dit slippertje komt hem duur te staan: Berlin beschuldigt hem van verkrachting waardoor zowel zijn carrière, huwelijk en reputatie verwoest zijn. Gale verliest een televisiedebat van de gouverneur, Gale's vrouw vraagt echtscheiding aan en zowel de universiteit als DeathWatch ontslaan hem.

Constance Harraway, mede-activist bij DeathWatch, blijft achter Gale staan en troost hem. Het leidt ertoe dat Gale bij haar de nacht doorbrengt, maar de volgende dag wordt ze dood aangetroffen. Ze is verstikt in een plastic zak en gehandboeid, waarbij ze was gedwongen de sleutel van de handboeien door te slikken. Deze MO doet denken aan een marteltechniek van Ceaucescu's Securitate, waartegen beiden hadden geprotesteerd. Het spoor leidt derhalve direct naar Gale, die wordt gearresteerd en veroordeeld.

Bloom onderzoekt de zaak maar komt tot de conclusie dat het bewijs niet sluitend is. Bovendien wordt ze benaderd door de ex-vriend van Harraway, Dusty Wright. Hij beweert dat Harraway door een of meerdere anderen gedood is en dat de daders opzettelijk Gale onschuldig willen laten executeren om zo aan te tonen dat de doodstraf ook onschuldigen kan treffen en dus nooit gerechtvaardigd is. Uiteindelijk treft Bloom een videoband aan die aantoont dat Harraway, die al ongeneeslijk ziek was, opzettelijk haar zelfmoord met behulp van een ander als moord camoufleerde om zo inderdaad het onrecht van de doodstraf aan te tonen door Gale onschuldig te laten executeren. Bloom probeert de executie tegen te houden maar is te laat. Het beloofde half miljoen komt ten goede aan Gale's ex-vrouw die tevens een kaartje van Berlin ontvangt waarin ze zich verontschuldigt.

Maanden later ontvangt Bloom een tweede videotape. Deze toont hoe na de zelfmoord zowel Wright als Gale in beeld verschijnen. Gale streelt Harraway's levenloze lichaam en laat opzettelijk vingerafdrukken op de plastic zak achter. David Gale zat tevens in het complot en heeft zich opzettelijk opgeofferd.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]