The Open Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Open Group
The Open Group
UNIX behoort tot The Open Groups meest waardevolle merken.
Geschiedenis
Opgericht 1996
Structuur
Voorzitter Allen Brown
Type Consortium
Motto Grenzeloze informatiestroom bereiken door wereldwijde interoperabiliteit op een veilige, betrouwbare en tijdige manier.
Aantal leden ca. 400 organisaties
Media
Website www.opengroup.org
Portaal  Portaalicoon   Informatica

The Open Group is een consortium van een groot aantal bedrijven uit de IT-branche, dat fungeert als een standaardisatieorganisatie die zich richt op het ontwikkelen en beheren van open IT-standaarden. De groep houdt zich bezig met zowel harde informatietechnologie als methoden en technieken. Zij is onder meer eigenaar van de merknaam UNIX.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De groep is ontstaan door de fusie van X/Open met de Open Software Foundation (OSF) in 1996. Beide organisaties waren vooral betrokken bij het beheer van het Unixgedachtegoed in de vorm van ontwikkeling van de standaard en de bijbehorende certificeringsprogramma's. Zo publiceerde de OSF de Single Unix Specification, waaronder begrepen de POSIX-standaarden en de officiële definitie van Unix. Ook heeft de groep een certificeringsmethode ontwikkeld, op basis waarvan Unix-afgeleiden worden getoetst. Zonder certificering mag een variant geen Unix genoemd worden.

Bekende leden van het consortium zijn Capgemini, Fujitsu, Hitachi, HP, IBM, NEC, Boeing, NASA en Philips.

Technische standaarden[bewerken | brontekst bewerken]

De groep ontwikkelt open standaarden, die de interoperabiliteit van systemen van verschillende leveranciers moeten garanderen. De volgende standaarden zijn eigendom van het consortium:

TOGAF[bewerken | brontekst bewerken]

De open standaard The Open Group Architecture Framework is een methode voor het ontwikkelen van enterprise-architectuur. Om het betreffende vakgebied te professionaliseren heeft The Open Group ook een certificeringsprogramma voor architecten ontwikkeld.

ArchiMate[bewerken | brontekst bewerken]

ArchiMate is een architectuurbeschrijvingstaal waarvan het consortium sinds 2008 de beheerder is.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]