NEC Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

NEC Corporation (日本電気株式会社; Nippon Denki Kabushiki Gaisha), acroniem voor Nippon Electric Company, is een Japans elektronicaconcern dat in 1899 werd opgericht door Kunihiko Iwadare. NEC is tegenwoordig een wereldwijd opererend elektronicaconcern met als hoofdzetel Tokio en heeft meer dan 140.000 medewerkers.

NEC maakt verschillende producten zoals dvd-branders, lcd-schermen, laptops, projectoren en netwerkoplossingen. Labelflash is door NEC overgenomen van Yamaha en verbeterd om te concurreren op de Lightscribe van HP. Ook heeft NEC de Earth Simulator gemaakt, dit is een van de snelste computers ter wereld. NEC is er niet alleen voor particulieren maar ook voor bedrijven. NEC is sinds 1994 actief in Europa op de pc- en servermarkt. NEC handelt met bedrijven onder de naam NEC, voor de particulieren is de naam Packard Bell.

Medio de jaren 1980 ontwikkelde NEC diverse spelcomputersystemen waaronder de PC Engine, SuperGrafx en PC-FX die met name in Japan zeer succesvol waren.

NEC is ook actief in de telefoonwereld. Van 2000 tot 2008 had NEC een contract met KPN en was het in samenwerking met NTT DoCoMo aanbieder van de online internetdienst I-mode, die vooral ondersteund werden door Toshiba en NEC-telefoons.

Externe links[bewerken]