The Two Jakes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Two Jakes
Regie Jack Nicholson
Producent Robert Evans
Harold Schneider
Jack Nicholson
Scenario Robert Towne
Hoofdrollen Jack Nicholson
Harvey Keitel
Meg Tilly
Madeleine Stowe
Muziek Van Dyke Parks
Montage Anne Goursaud
Cinematografie Vilmos Zsigmond
Distributie Paramount Pictures
Première 10 augustus 1990
Genre Mystery, neo noir
Speelduur 138 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $19 miljoen
Opbrengst $10,005,969
Voorloper Chinatown (1974)
Portaal  Portaalicoon   Film

The Two Jakes is een neo noir mysteryfilm uit 1990 en een sequel van Chinatown uit 1974.

Jack Nicholson deed de regie en speelde als J. J. Gittes ook de hoofdrol, naast Harvey Keitel, Meg Tilly, Madeleine Stowe, Richard Farnsworth, Frederic Forrest, Pia Gronning, David Keith, Rubén Blades, Tracey Walter en Eli Wallach. Een aantal acteurs uit Chinatown spelen ook nu mee, in dezelfde rol: Joe Mantell, Perry Lopez, James Hong en, met een korte voice-over, ook Faye Dunaway.

The Two Jakes werd door Paramount Pictures op 10 augustus 1990 uitgebracht. De film was geen kassucces en ontving gemengde kritieken. Daarom werden de plannen voor een derde film over J. J. Gittes weer opgeborgen.

Verhaal[bewerken]

Los Angeles in 1948. Jake Berman (Harvey Keitel) huurt privédetective Jake Gittes (Jack Nicholson) in om zijn vrouw te betrappen bij het plegen van overspel. Dat loopt echter verkeerd af: Berman schiet de man, die zijn partner in een immobiliënbedrijf blijkt te zijn, neer.

Gittes moet nu uitzoeken of het gerechtvaardigde doodslag of moord was, en wat de snelgroeiende Californische olie-industrie ermee te maken heeft. Er is ook een relatie met zijn eigen verleden: Gittes krijgt een opname in handen die Katherine Mulwray vermeldt, de dochter van Evelyn Mulwray (Faye Dunaway) van Chinatown.