Robert Towne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Towne

Robert Burton Towne (Los Angeles, 23 november 1934) is een Amerikaans scenarist en regisseur. Hij heeft de reputatie één van de beste script doctors in Hollywood te zijn.

Biografie[bewerken]

Robert Burton Towne werd op 23 november 1934 geboren als Robert Bertram Schwartz[1][2] in Los Angeles, Californië. Hij groeide op in San Pedro. In 1977 trouwde hij met actrice Julie Payne. Ze hebben samen één dochter. Later is het koppel gescheiden. In 1984 trouwde hij met Luisa Gaule.

Opleiding[bewerken]

Towne studeerde af aan Pomona College in Claremont, Californië.

Filmcarrière[bewerken]

Towne is scenarist en regisseur, maar is vooral bekend omwille van zijn scenario's. Hij wordt regelmatig één van de beste scenaristen uit Hollywood genoemd. Pas vanaf de jaren 80 begon hij met wisselvallig succes films te regisseren. Hij wordt ook omschreven als één van de beste script doctors. Een script doctor is iemand die een slecht scenario moet verbeteren. Dit kan door scènes te verwijderen of aan het scenario toe te voegen, het kan ook door het scenario volledig of gedeeltelijk te herschrijven. Vaak is de inbreng van de script doctor klein, maar wel noodzakelijk. Towne schreef als script doctor scènes voor films zoals Bonnie and Clyde (1967), The Godfather (1972), The Parallax View (1974) en The Rock (1996).

Verder schreef hij ook zelf scenario's zoals onder meer dat van Chinatown (1974), Shampoo (1975), Tequila Sunrise (1988) en Mission: Impossible I (1996). In 1975 won hij een Academy Award en BAFTA Award voor het scenario van de film Chinatown van Roman Polański.

Towne regisseerde ook enkele films, zoals Personal Best (1982) en Tequila Sunrise (1988) met o.a. Mel Gibson, Kurt Russell en Michelle Pfeiffer.

Hij is een lange tijd buurman geweest van regisseur Sydney Pollack. Towne schreef het scenario voor twee films van Pollack: The Yakuza (1974) en The Firm (1993) met o.a. Tom Cruise. Towne en Cruise zijn in het echte leven goede vrienden. Towne schreef voor vier Cruise-films het scenario.

Ondertussen zijn er al jaren plannen om een remake te maken van The 39 Steps (1935), een film van Alfred Hitchcock. Al lijkt dat project op de lange baan te zijn geschoven.

Filmprijzen[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Academy Award

BAFTA Award

  • 1975 - Best Screenplay - |Chinatown (1974)

Golden Globe

  • 1975 - Best Screenplay - Motion Picture - Chinatown (1974)

Nominaties[bewerken]

Academy Award

Razzie Award

Filmscenario's[bewerken]