The Witches of Eastwick (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Witches of Eastwick
Tagline Something wicked this way comes.
Regie George Miller
Hoofdrollen Jack Nicholson
Cher
Susan Sarandon
Michelle Pfeiffer
Muziek John Williams
Montage Richard Francis-Bruce
Hubert C. de la Bouillerie
Cinematografie Vilmos Zsigmond
Première 12 juni 1987
Speelduur 118 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Witches of Eastwick is een Amerikaanse speelfilm uit 1987, geregisseerd door George Miller en gebaseerd op het gelijknamige boek van John Updike. De hoofdrollen worden vertolkt door Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon en Michelle Pfeiffer. De muziek werd gecomponeerd door John Williams die hiervoor een Oscar-nominatie kreeg. De film won ook een BAFTA voor beste speciale effecten en een Saturn Award voor beste acteur (Jack Nicholson).

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In het kleine, pittoreske Amerikaanse dorpje Eastwick wonen drie jonge, alleenstaande vrouwen, Alex, Jane en Sukie, die elke donderdagavond samenkomen om de sleur van hun saaie leventje wat te doorbreken. Op een van die bijeenkomsten hebben de dames wat gedronken en spelen een spelletje. Elk van hen moet de perfecte man beschrijven en bij het klinken van hun glas zouden ze wegens bovennatuurlijke krachten een man oproepen die voldoet aan hun eisen.

Hoewel ze er zelf niet in geloven, blijkt hun hekserij wel degelijk te werken. De volgende dag verschijnt er een excentrieke, rijke vrijgezel uit New York genaamd Daryl Van Horne, die zich in het dorp komt vestigen. Deze man blijkt weliswaar niet volledig te voldoen aan de verwachtingen van Alex, Jane en Sukie, maar hij heeft hoe dan ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht waar alle drie de vrouwen voor bezwijken. De komst van Daryl en het feit dat hij met de drie vrouwen tegelijk een liefdesrelatie aanknoopt, zorgt voor de nodige opschudding in het dorpje. Er gebeuren steeds meer vreemde dingen naarmate Daryl langer in het dorp is; zo blijken de vrouwen tijdens een romantisch avondje samen met hem ineens te kunnen vliegen. De dorpszangeres Felicia beweert dat Daryl de incarnatie van de duivel is en dat Alex, Jane en Sukie de concubines zijn die zijn nageslacht zullen moeten baren. Felicia lijkt gelijk te krijgen. Felicia gaat zich vreemd gedragen en begint vanuit het niets kersenpitten te braken (door de toverkunst van Daryl). Ze wordt uiteindelijk vermoord door haar man, die er genoeg van heeft.

Wanneer Daryl stilaan zijn donkere zijde begint te tonen, beslissen de drie vrouwen om hun oproeping teniet te doen. Ze besluiten Daryl terug te sturen naar waar hij vandaan kwam. Dit is niet New York zoals hij had gezegd, maar de hel. Met wat moeite slagen ze hierin. Eerst halen ze met een voodoopop allerlei trucs uit die Daryl zelf eerder bij anderen toepaste. Ten slotte slagen ze erin het poppetje te verbranden, waardoor ook aan het aardse bestaan van Daryl een einde komt.

Hierna volgt een tijdssprong. Het blijkt dat Alex, Jane en Sukie nu volleerde heksen zijn en dat ze bovendien alle drie een kindje van Daryl op de wereld hebben gezet. Als de kinderen samen in bad zitten, verschijnt op het televisiescherm naast hen ineens hun vader. De drie vrouwen komen binnen en ze sturen Daryl weer weg door het toestel uit te zetten.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Nicholson, Jack Jack Nicholson Daryl Van Horne
Cher Alexandra Medford
Sarandon, Susan Susan Sarandon Jane Spofford
Pfeiffer, Michelle Michelle Pfeiffer Sukie Ridgemont
Cartwright, Veronica Veronica Cartwright Felicia Alden
Jenkins, Richard Richard Jenkins Clyde Alden
Struycken, Carel Carel Struycken Fidel

Toespraak[bewerken | brontekst bewerken]

Een bekende scène is de toespraak die Daryl houdt nadat hij door de toverkracht van de drie zussen de kerk in is geblazen, waar net een mis gehouden wordt. Daryl betoogt voor de volle zaal dat God een fout maakte toen hij de vrouw schiep.

Filmlocaties[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd opgenomen op 3 locaties:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]