The Witches of Eastwick (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Witches of Eastwick
Tagline Something wicked this way comes.
Regie George Miller
Hoofdrollen Jack Nicholson
Cher
Susan Sarandon
Michelle Pfeiffer
Muziek John Williams
Montage Richard Francis-Bruce
Hubert C. de la Bouillerie
Cinematografie Vilmos Zsigmond
Première 12 juni 1987
Speelduur 118 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Witches of Eastwick (1987) is een Amerikaanse speelfilm, geregisseerd door George Miller en gebaseerd op het gelijknamige boek van John Updike. De hoofdrollen worden vertolkt door Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon en Michelle Pfeiffer. De muziek werd gecomponeerd door John Williams die hiervoor een Oscar-nominatie kreeg. De film won ook een BAFTA-prijs voor beste speciale effecten en een Saturn Award voor beste acteur (Jack Nicholson).

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich volledig af in een klein, pittoresk Amerikaans dorpje, Eastwick. Hier wonen Alex, Jane en Sukie, drie jonge, alleenstaande vrouwen die elke donderdagavond samenkomen om de sleur van hun saaie leventje wat te doorbreken. Op één van die bijeenkomsten hebben de dames wat gedronken en spelen een spelletje. Elk van hen moet de perfecte man beschrijven en bij het klinken van hun glas zouden ze wegens bovennatuurlijke krachten een man oproepen die voldoet aan hun eisen.

Hoewel ze er zelf niet in geloven, blijkt hun hekserij wel degelijk te bestaan aangezien er de volgende dag een excentrieke, rijke vrijgezel uit New York zich in het dorp komt vestigen. Deze man, Daryl Van Horne, blijkt weliswaar niet volledig te voldoen aan hun verwachtingen, maar hij heeft hoe dan ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht waar alle drie de vrouwen voor bezwijken. De komst van Daryl en het feit dat hij met de drie vrouwen tegelijk een liefdesrelatie aanknoopt, zorgt voor de nodige opschudding in een klein dorpje als Eastwick. De dorpszangeres Felicia beweert zelfs dat Daryl de incarnatie van de duivel is en dat Alex, Jane en Sukie de concubines zijn die zijn nageslacht zullen moeten baren. Deze blijkt inderdaad gelijk te hebben. Felicia gaat zich vreemd gedragen en begint vanuit het niets kersen te braken (door de toverkunst van Daryl). Ze wordt uiteindelijk vermoord door haar man die er genoeg van heeft.

Wanneer Daryl stilaan zijn donkere zijde begint te tonen, beslissen de drie vrouwen om hun oproeping teniet te doen. Ze besluiten Daryl terug te sturen naar waar hij vandaan kwam. Dit is niet New York zoals hij had gezegd, maar de hel. Met wat moeite slagen ze hierin. Eerst halen ze met een voodoopop allerlei trucs uit die Daryl zelf eerder bij anderen toepaste. Ten slotte slagen ze erin het poppetje te verbranden, waardoor ook aan het aardse bestaan van Daryl een einde komt.

De film eindigt als Alex, Jane en Sukie duidelijk volleerde heksen zijn en bovendien alle drie een kindje van Daryl op de wereld hebben gezet. Als de kinderen samen in bad zitten, verschijnt op het televisiescherm naast hen ineens hun vader en zegt "Kom maar bij papa". De drie zussen komen binnen en sturen Daryl weg door het toestel uit te zetten.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Nicholson, Jack Jack Nicholson Daryl Van Horne
Cher Alexandra Medford
Sarandon, Susan Susan Sarandon Jane Spofford
Pfeiffer, Michelle Michelle Pfeiffer Sukie Ridgemont
Cartwright, Veronica Veronica Cartwright Felicia Alden
Jenkins, Richard Richard Jenkins Clyde Alden
Struycken, Carel Carel Struycken Fidel

Toespraak[bewerken]

Een bekende scène is de toespraak die Daryl houdt nadat hij door de toverkracht van de drie zussen de kerk in is geblazen, waar net een mis gehouden wordt. Daryl betoogt voor de volle zaal dat God een fout maakte toen hij de vrouw schiep.

Filmlocaties[bewerken]

De film werd opgenomen op 3 locaties:

Externe link[bewerken]