The Wolf of Wall Street (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Wolf of Wall Street
Auteur(s) Jordan Belfort
Land Verenigde Staten
Taal uit het Engels vertaald in het Nederlands door Jevgenia Lodewijks&Jan Willem Reitsma
Genre financiële thriller
Uitgever Em. Querido ’s Uitgeverij
Uitgegeven 2014
Pagina's 526
ISBN 978 90 214 5076 6
Verfilming The Wolf of Wall Street
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

The Wolf of Wall Street is een financiële thriller van Jordan Belfort uit 2008, die in 2014 vertaald is in het Nederlands met als titel: 'De Wolf van Wall Street.' De auteur schrijft na het uitzitten van een gevangenisstraf van 22 maanden zijn memoires. Het boek is in 2013 verfilmd.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek begint met het begin van de loopbaan van de auteur in de financiële wereld bij de voormalige zakenbank L.F.Rothschild. Zijn hoogste baas aldaar, Mark Hanna, vertelt hem op zijn eerste werkdag hoe een zakenbankier scherp blijft. De basis wordt gelegd door cocaïnegebruik en veelvuldig masturberen.

Voorafgaande aan het omvallen van de zakenbank wordt Jordan Belfort ontslagen. Hij bouwt samen met een viertal vrienden in een moordend tempo een effectenhandelskantoor op met de naam Stratton Oakmont dat gevestigd is op Long Island in de staat New York.[1] Er wordt goed geld verdiend met het massaal en agressief verkopen van aandelen. Maar achter de schermen heeft Jordan twee andere reguliere manieren om aan geld te komen. Hij richt nog 2 andere effectenkantoren op voor vrienden, die hem trouw en met liefde jaarlijks allebei 12 miljoen dollar betalen. Maar de grote winst komt uit de voorkennis van de aandelenkoersen. Door agressief te handelen in aandelen van opkomende en vaak nog kleine bedrijven is de koers te manipuleren. Het effectenkantoor mag zelf geen grote posities aanhouden, maar Jordan weet dat te omzeilen met zijn stromannen, “ratholes”, die hem forse provisie betalen op de torenhoge koerswinsten. Deze praktijken zullen hem uiteindelijk fataal worden. Nadat de Securities and Exchange Commission verordonneert dat Jordan weg moet bij zijn Stratton Oakmont, treedt hij terug. Hij blijft wel dagelijks met zijn opvolger lunchen maar stort zich nu meer op een schoenenfirma, die hij naar de beurs heeft gebracht. Uiteindelijk werkt de CEO en oprichter Steve Madden hem eruit.

Maar Jordan gaat ten onder aan zijn eigen drugsgebruik. De paranoïde makende cocaïne weet hij te blussen met methaqualon, of zoals ze in de USA bekend zijn als Quaaludes. Verder slikt hij zware pijnstillers voor een ziekmakende rugpijn en vele medicijnen om de bijwerkingen van de cocaïne tegen te gaan. Hij had reeds afscheid genomen van zijn eerste liefde Denise en trouwt met Nadine Caridi, door hem “De hertogin” genoemd. Ze krijgen twee kinderen. Nadat ze alle levensbedreigende idiotie van haar man heeft verdragen, dient ze aan het eind van het boek de echtscheidingspapieren in, als hij door de FBI dreigt te worden opgeknoopt.

Uiteindelijk kost het hem 22 maanden van zijn leven na volledig te hebben meegewerkt met de FBI. Zijn meeste vrienden en zakenpartners worden ook aangepakt en uiteindelijk blijven sommigen vrij en andere krijgen lagere, gelijke of hogere straffen. Nadine gaat vrijuit.