Theater te Water

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Theater te Water was de naam van een toneelgezelschap dat van 1982 t/m 2016 voorstellingen verzorgde in Noord-Nederland.

Zoals de naam al aangeeft vinden de voorstellingen plaats op een boot. Deze boot, genaamd De Verwondering, vaart door Noord-Nederland en op de verschillende aanlegplaatsen worden voorstellingen gegeven in het ruim van de boot. Het mag duidelijk zijn dat er daarbij niet veel ruimte is voor publiek, hooguit 48 personen per voorstelling. Meestal ligt het schip in een haven aangemeerd voor de voorstelling, alleen bij het Leekstermeer is de haven niet diep genoeg en worden de voorstellingen midden op het meer gegeven. Met fluisterbootjes wordt het publiek naar het schip gebracht.

Het geheel staat onder leiding van artistiek leider Just Vink. Een keur aan jonge artiesten heeft in de loop van de jaren meegewerkt, waarvan sommigen later regionale en zelfs landelijke beroemdheden werden. Hieronder zijn:

In het jubileumjaar 2007 speelde Theater te Water de voorstelling Theater te Water speelt Theater te Water waarin men zichzelf op de hak nam. Het door Just Vink geschreven stuk verbeelde een repetitie die Theater te Water houdt voor het stuk Romeo en Julia. Hierin krijgt de regisseur, Just Vink gespeeld door Dirk van Weerden, het zwaar te verduren van de acteurs.

Op 13 mei 2007 werd het 25-jarig bestaan van het gezelschap gevierd met bal in de Stadsschouwburg te Groningen. Daarbij werd een boek gepresenteerd getiteld Volop Verwondering geschreven door Just Vink, scenarioschrijver Jan Veldman en Frank den Hollander (Rooie Rinus).

Het boek is ingedeeld in vier perioden:

Externe link[bewerken]

Theatertewater.nl - de eigen website met veel achtergrondinformatie