Thomas Bayes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thomas Bayes
Thomas Bayes
Algemene informatie
Geboren 1702
Londen
Overleden 7 april 1761
Tunbridge Wells
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep Wiskundige, predikant

Thomas Bayes (Londen, 1702Tunbridge Wells (Kent), 7 april 1761) was een Engels wiskundige en presbyteriaans predikant. Hij bestudeerde de kansrekening (theorema van Bayes).

Naar hem is een aparte tak van de statistiek, de Bayesiaanse statistiek, genoemd. Deze benaderingswijze wordt veel gebruikt in de medische statistiek, bijvoorbeeld in medisch diagnostische kennissystemen. Maar ook in de (astro)fysica, de civiele techniek, etc. doet de Bayesiaanse statistiek meer en meer opgeld.

De beroemde 'regel van Bayes' werd - anders dan vaak wordt beweerd - niet gepubliceerd in "An Essay Towards Solving a Problem in the Doctrine of Chances" (1763), postuum gepubliceerd door R. Price in de "Philosophical Transactions of the Royal Society of London". In dat artikel wordt het probleem behandeld hoe een kans geschat kan worden van de uitkomst van een experiment, gegeven de uitkomst van een aantal voorafgaande experimenten. Dit artikel is door Laplace in de jaren zeventig van de achttiende eeuw gezien en hij was het die de regel van Bayes formuleerde, een generalisatie van het probleem dat Bayes had behandeld.

Bayes ligt begraven op het Bunhill Fields Cemetery, Londen, Engeland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]