Thomas Elliot Bowman III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Thomas Elliot Bowman III (21 oktober 1918 - 10 augustus 1995) was een Amerikaanse carcinoloog die vooral bekend was vanwege zijn onderzoek naar pissebedden en eenoogkreeftjes.

Bowman is geboren en opgegroeid in Brooklyn, New York. Hij studeerde af aan de Kent School in Kent, Connecticut in 1937 en Harvard College in 1941. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij vier jaar in het Amerikaanse leger en behaalde hij een diploma diergeneeskunde aan de Universiteit van Pennsylvania. Daarna ging hij naar de Universiteit van Californië - Berkeley, waar hij een masterdiploma behaalde, en werkte vervolgens bij de Scripps Institution of Oceanography, waar hij een Ph.D. behaalde, uitgereikt door de Universiteit van Californië - Los Angeles.[1]

Tijdens zijn carrière schreef Bowman 163 artikelen[2] in een stijl die wordt vergeleken met die van Ernest Hemingway en Albert Camus.[3] Naast het beschrijven van 116 nieuwe soorten (waaronder 55 isopoden, 28 eenoogkreeften, één suctoriaan en één pijlworm), 16 geslachten en één orde, Mictacea,[1] produceerde Bowman ook belangrijke werken over de structurele homologie van het telson en de evolutie van oogstengels.

Naar hem toegewijde taxa[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal taxonomische namen zijn naar Thomas Bowman vernoemd:[4]

Taxa[bewerken | brontekst bewerken]

Taxa genoemd door Thomas Bowman zijn onder meer:[5]