Thomas Graham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thomas Graham
Thomas Graham
Thomas Graham
Algemene informatie
Land Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland
Geboortedatum 20 december 1805
Geboorteplaats Glasgow
Overlijdensdatum 11 september 1869
Overlijdensplaats Londen
Werk
Beroep scheikundige, academisch docent, natuurkundige
Werkveld scheikunde, colloïde chemie, diffusie
Werkgever(s) Universiteit van Londen
Functies muntmeester van het Britse munthuis
Promovendi John Stenhouse
Studie
School/universiteit Universiteit van Edinburgh
Persoonlijk
Talen Engels
Schrijftaal Engels
Diversen
Lid van Royal Society, Kungliga Vetenskapsakademien, Russische Academie van Wetenschappen, American Academy of Arts and Sciences, Beierse Academie van Wetenschappen en Geesteswetenschappen, Russische Academie van Wetenschappen, Pruisische Academie van Wetenschappen, Royal Society of Edinburgh, Accademia delle Scienze di Torino
Prijzen en onderscheidingen Fellow of the Royal Society, Copley Medal (1862),[1] Royal Medal (1850), Bakerian Lecture (1850)
handtekening
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Thomas Graham (Glasgow, 21 december 1805Londen, 16 september 1869) was een Schots scheikundige. Hij heeft de Wet van Graham op zijn naam staan. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de colloïdchemie.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Graham werd in 1805 geboren in het Schotse Glasgow. Zijn vader was een geslaagd textielfabrikant en wilde dat zijn zoon dominee werd van de Church of Scotland. In plaats daarvan ging Thomas Graham in 1819, tegen zijn vaders wil, studeren aan de Universiteit van Glasgow. Hij ging scheikunde doen en studeerde af in 1826. Hij heeft diverse hoogleraarschappen bekleed, aan verschillende instellingen, waaronder de Royal College of Science and Technology en de Universiteit van Londen.

Graham heeft de Chemical Society of London opgericht in 1841. Het gebouw van de Royal Society of Chemistry in Cambridge (UK) is het Thomas Graham House.

Zijn laatste aanstelling was Master of the Mint, wat hij bleef tot aan zijn dood in 1869. Hij was de laatste persoon die deze positie bekleedde.

Hij was Fellow of the Royal Society (FRS).

Wetenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Thomas Graham staat voornamelijk bekend om twee dingen:

  • De Wet van Graham, een ontdekking die voortkwam uit zijn onderzoek naar diffusie van gassen. De wet legt het verband tussen de uitstroomsnelheid (effusie) van een molecuul door een klein gaatje (klein vergeleken met de normale bewegingsruimte van het molecuul) en de molecuulmassa. De uitstroomsnelheid is omgekeerd evenredig aan het kwadraat van de molecuulmassa.
  • De ontdekking van de dialyse, een scheidingsmethode met hulp van een halfdoorlatend membraan die veel wordt toegepast als medische zuiveringstechniek. Deze ontdekking kwam voort uit zijn bestudering van colloïden. Dit onderzoek was het begin van de wetenschap die bekendstaat als colloïdchemie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Award winners : Copley Medal. Royal Society. Geraadpleegd op 30 december 2018.