Van der Hoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van der Hoop (ook: Thomassen à Thuessink van der Hoop, Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren en: De Wit van der Hoop) is een Nederlandse familie die bankiers en bestuurders voortbracht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stamreeks begint met Cornelis (van der Hoop) die rond 1560 werd geboren. Diens kleinzoon Bartholomeus van der Hoop († 1699) werd burger van Arnhem. De familie splitste zich later in een Rotterdamse en een Groningse tak. In 1797 trouwde Abraham Johan van der Hoop (1775-1826), burgemeester van Groningen, met Arnoldina Aleida Maria Thomassen à Thuessink (1776-1859); een zoon van hen voegde de naam van zijn moeder aan de zijne toe en werd, als Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop (1809-1852), officier van justitie, de stamvader van de tak Thomassen à Thuessink van der Hoop. Een zoon van de laatste, Abraham Johan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren (1838-1882) werd heer van Slochteren c.a. waarna nageslacht zich ook ging noemen Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren. De familienaam wordt wel afgekort tot Th. à Th. van der Hoop (van Slochteren).

De familie werd in 1914 opgenomen in het genealogische naslagwerk Nederland's Patriciaat.

De familie bezat het buitenhuis Fraeylemaborg in Slochteren.

Wapen[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen van de familie is een goudgeklede vrouw op een blauwe achtergrond, die voor een zilveren anker staat en op haar hand een zilveren duif heeft.

Enkele telgen[bewerken | brontekst bewerken]

Jan van der Hoop (†1702)