Three movements (Waignein)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Three movements
Componist André Waignein
Soort compositie Pianoconcert
Gecomponeerd voor harmonieorkest, piano
Compositiedatum 1992
Première 1992
Duur ± 25 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Three movements is een compositie voor piano en harmonieorkest van de Belgische componist André Waignein.

Muziek[bewerken]

Deze drie delen voor piano en harmonieorkest[1][2][3] stellen drie etappes voor in een muzikale reisweg. Tijdens de eerste etappe neemt de componist ons mee op een lange reis door de wereld van de romantische virtuositeit zoals die werd opgevat door Franz Liszt: groots, luisterrijk en lyrisch. De tweede etappe is een vredige wandeling de aanzet tot dromen. De kleuren zijn er als een tedere liefkozing en de piano schetst er transparante arabesken. Deze mooie impressionistische reis loopt uit op twee helder roze druppels die lijken te vervluchtigen net voor het derde en laatste deel overweldigend losbarst.

Dit laatste deel wordt gedreven door een razend ritme, even meedogenloos als een oorlogsdans. In een confrontatie van het orkest met de solist komt al de innerlijke kracht van de componist onmiskenbaar tot uiting zodat de musici, na afloop, buiten adem zijn... maar daarom niet minder tevreden!

Discografie[bewerken]

Het werk is opgenomen op cd door het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen onder leiding van Norbert Nozy op het label De Haske Records DHR 04-001-3 - DUNAMIS.

Orkestratie[bewerken]

Harmonieorkest[bewerken]

Media[bewerken]