Thunderking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Thunderking is een soort vuurwerk en komt oorspronkelijk, net als het meeste vuurwerk, uit China. Ze zijn sinds 2003/2004 legaal verkrijgbaar in Nederland. Dit soort vuurwerk valt niet onder feestvuurwerk en mag dus alleen op bepaalde dagen worden aangeschaft en afgestoken.

Effect[bewerken | brontekst bewerken]

Een Thunderking heeft vrijwel altijd een cilindervorm en bevat één enkele bombette. Het vuurwerk moet op de grond worden geplaatst, zodanig zodat het niet om kan vallen en men moet voldoende afstand bewaren wanneer de lont is aangestoken. Vervolgens zal er na een kleine vertraging van ongeveer 4 à 5 seconden de kleine bombette uitschieten die in de lucht tot ontploffing komt, soms gecombineerd met een palm kleureneffect. In de vuurwerkwereld worden deze kleureffecten ook wel "peony's" genoemd in het Engels.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Deze mortier verschijnt onder verschillende namen op de vuurwerkmarkt. Iedere vuurwerkfabrikant heeft een andere naam voor deze mortier. Zo zijn onder andere Asian Thunder en King of Thunder andere benamingen voor dit vuurwerk.

Gebruiksaanwijzing[bewerken | brontekst bewerken]

Een willekeurige Asian Thunder bevat de volgende gebruiksaanwijzing die de consument dient op te volgen:

"Buiten Gebruiken. Niet in de hand houden. Stevig op de grond plaatsen, aansteken en een afstand van minimaal 10 meter bewaren. Uitsluitend voor particulier gebruik."