Naar inhoud springen

Tiberius Julius Caesar Nero Gemellus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tiberius Julius Caesar Nero Gemellus
19 - 37 of 38 n.Chr.
Sestertie van Tiberius Gemellus, geslagen rond 35-37 AD.
Caesar van het Romeinse Rijk
Periode 37−38
Voorganger Caligula
Opvolger Claudius
Vader Drusus Julius Caesar
Moeder Livilla
Dynastie Gens Claudia (Julisch-Claudische dynastie)
Broers/zussen Germanicus Gemellus (tweelingbroer)
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Tiberius Julius Caesar Nero Gemellus (19 - 37 of 38) was een van de tweelingzonen van Drusus Julius Caesar en Livilla (zijn tweelingbroer was Germanicus Gemellus). Tiberius had veel kansen op de troon van Rome. Als kleinzoon van Tiberius Claudius Nero (Drusus was diens zoon) had hij rechten. Maar er waren meer die rechten hadden en zoals zijn moeder Livilla, die zijn vader had laten doden, waren er veel bereid zelfs kleuters te vergiftigen om eigen gewin te krijgen. Daarom benoemde Tiberius geen opvolger.

Tiberius hield deze politiek lang vol, maar in de jaren dertig voelde hij zich stervende en daarom besloot hij Gaius (Caligula), de kleinzoon van zijn broer Nero Claudius Drusus, te benoemen als opvolger. Tiberius had voorzien dat Gaius hem zeker zou opvolgen, en dus benoemde hij hem. Maar de belofte Tiberius Gemellus te sparen, loste hij niet in: amper was de keizer dood, of Gaius liet Gemellus executeren.

Familieleden van Gemellus waren o.a.:

Als Tiberius Gemellus niet was vermoord, had hij al op 22-jarige leeftijd (Gaius werd drieënhalf jaar later vermoord) de troon bestegen, volgens het recht van de laatste mannelijke afstammeling van Tiberius.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]