Tieleman & Dros

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bedrijfsgebouwen van Tieleman & Dros op een luchtfoto uit ca. 1925
Zeepziederij Dros en Tieleman. aan de Middelstegracht
De fabriek gaat uit. Personeel passeert de luchtbruggen over de Leidse gracht (oktober 1929)

Tieleman & Dros was een conservenfabriek in de Nederlandse stad Leiden. Het bedrijf werd opgericht in 1877 en werd geleid door verschillende generaties van de families Tieleman en Dros tot het faillissement in 1955. Het bedrijf groeide uit tot een groot fabriekscomplex tussen de Middelste- en de Uiterste Gracht. Het grootste deel van de gebouwen is inmiddels gesloopt ten behoeve van woningbouw en de aanleg van de Ingenieur Driessenstraat. Wat nog resteert zijn het voormalige directiegebouw aan de Middelstegracht (nu een bedrijfsverzamelgebouw) en het voormalige ketelhuis (nu in gebruik als Sociaal-culturele vrijplaats Middelstegracht).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1827 namen Cornelis Dros en Caspard en Adrien Tieleman de zeepziederij De Gekroonde Haan aan de Middelstegracht over. Zij gebruikten de firmanaam Dros en gebroeders Tieleman, al bleef ook de oude naam in gebruik. In 1877 begonnen leden van de families Tieleman en Dros naast de zeepfabriek onder de naam Tieleman & Dros een groente- en vleesconservenfabriek. Hun fabriekscomplex tussen de Hooigracht, de Middelstegracht en de Uiterstegracht groeide geleidelijk in omvang. In 1912 werd ook het gebouw van de zeepfabriek erbij betrokken, toen die verhuisde naar de Zoeterwoudseweg.

Na de Tweede Wereldoorlog zakte de vraag naar blikconserven steeds verder in, onder andere door het wegvallen van Nederlands-Indië als belangrijke afzetmarkt. In 1955 ging het bedrijf failliet. De gemeente Leiden kocht de gebouwen en sloopte een gedeelte ten gunste van woningbouw en de aanleg van de Ingenieur Driessenstraat. De resterende gebouwen werden in gebruik genomen door het Leidse verhuisbedrijf Mostert als opslagruimte. Ook werden de gebouwen gebruikt als huisvesting voor enkele kleine bedrijven. Het voormalige directiegebouw aan de Middelstegracht werd in 1986 overgenomen door de Stichting Werk & Onderneming en is na een restauratie in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. Het voormalige ketelhuis aan de Middelstegracht 36 leidde tot voor kort een verwaarloosd bestaan, maar werd op 17 april 2012 overgedragen aan de Sociaal-culturele vrijplaats Leiden, die inmiddels is begonnen met het opknappen van het gebouw.[1][2]